НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
“ВЕРНИ” И „ЦИБЪР” ПОЕХА КУРС КЪМ БЪЛГАРИЯ
Днес, 11 февруари 2009 г. новопридобитите от българските ВМС два бойни кораба: фрегатата „Верни” и минният ловец „Цибър”, отплаваха от белгийската военноморска база в Зеебрюге и поеха курс към България. Флагмански кораб по време на прехода от Северно до Черно море е фрегатата „Верни”, която плава под флага на командира на Военноморска база Бургас бригаден адмирал Георги Мотев. На борда на минния ловец „Цибър” старши на борда е капитан І ранг Никола Каранов – командир на дивизиона миночистачни кораби във Военноморска база Варна. Очаква се на 2 март т.г. „Верни” да акостира в пункта за базиране Атия, а „Цибър” – във Варна. Преходът на „Верни” и „Цибър” е първото в историята на българските ВМС плаване на отряд бойни кораби по маршрута Северно море – Атлантически океан – Средиземно море – Черно море.
Припомняме на нашите читатели, че на 9 февруари 2009 г. във военноморската база в белгийския град Зеебрюге тържествено бяха издигнати военноморски флагове над фрегатата „Wielingen” и минния ловец „Miosotis”, на които със заповед на министъра на отбраната Николай Цонев вече бяха присвоени почетните имена „Верни” и „Цибър”. На церемонията присъстваха командващият ВМС на Република България вицеадмирал Минко Кавалджиев и командващият Военноморския компонент на Кралство Белгия контраадмирал Жан-Пол Робинс, дипломати от българското посолство в Брюксел, генерали и офицери от Щаба на отбраната на Белгия, от българското представителство в Щаб-квартирата на НАТО, командирът на Военноморска база Варна бригаден адмирал Румен Николов и командирът на Военноморска база Бургас бригаден адмирал Георги Мотев. Протоколите за предаване и приемане на фрегатата и минния ловец от ВМС на Кралство Белгия на ВМС на Република България бяха подписани от генерал–майор Ларбаноа – началник на дирекция „Доставки” в Щаба на отбраната на Кралство Белгия и от вицеадмирал Минко Кавалджиев. По време на церемонията командващият българските ВМС връчи на командира на „Верни” капитан ІІ ранг Галин Манев и на командира на „Цибър” капитан ІІІ ранг Димитър Желев военноморски флагове и гюйсове, които ще се развяват над корабите по време на прехода им до България. Фрегатата „Верни” ще бъде в състава на Военноморска база Бургас, а минният ловец „Цибър” – в състава на Военноморска база Варна.

ФРЕГАТАТА „ВЕРНИ” Е ТРЕТАТА СЛЕД „ДРЪЗКИ” И „ГОРДИ”
Фрегатата „Верни” е третата (и последна) по ред от този клас, която българските ВМС получават от ВМС на Краство Белгия. Първата – „Дръзки”, вдигна български военноморски флаг на 22 октомври 2005 г. Тя вече многократно успешно участва в мисии на НАТО в Средиземно море и е сертифицирана по изискванията на Алианса. Неин командир е капитан ІІ ранг Панчо Панчев. Втората фрегата, с името „Горди”, вдигна български флаг на 22 август 2008 г. и извърши прехода от Зеебрюге до Бургас под командването на капитан ІІ ранг Галин Манев. Понастоящем неин командир е капитан ІІ ранг Павлин Петков – първият старши помощник-командир на фрегатата „Дръзки”.
„Дръзки”, „Верни” и „Горди” са от проект Е-71. Тези бойни кораби имат водоизместване от 2200 тона. Размерите им са: дължина - 106 м, ширина - 12 м,  газене - 5,5 м. Запасите от сладка вода са от 70 куб. м и те се попълват на ход от две опреснителни установки с производителност 30 т на денонощие. Запасите от гориво са от 280 куб. м. Корпусът им е от стоманен борд с алуминиева надстройка и е разделен на 14 водонепроницаеми отсека. Два активни стабилизатора могат да се използват при плаване в щормови условия. Максималната скорост, осигурявана от двата дизелови двигателя от по 4000 kW е 20 възла, а при ход с газовата турбина (27000 kW): 26 възла. Радиусът на действие е 6000 морски мили при скорост до 16 възла. Всеки кораб има екипаж от 16 офицера, 55 старшини и 59 матроси. Възможностите за настаняване са за 160 военнослужещи. Екипажът е разпределен в три сектора: оперативен, технически, логистичен. Фрегатите имат възможности за борба с надводни, подводни и въздушни цели. Всеки кораб е въоръжен с: едно 100 мм автоматично оръдие, една автоматизирана система "Повърхност-въздух" тип NATO Sea Sparrow, една реактивна бомбометна установка и противоподводни торпеда. Фрегатите от проект Е-71 са оборудвани със съвременни сензори за откриване на въздушни и надводни цели. Само фрегатата „Дръзки” разполага с противокорабни ракети „Екзосе” ММ38.

МИННИЯТ ЛОВЕЦ „ЦИБЪР” Е ТРЕТИЯТ С ТОВА ИМЕ ВЪВ ВМС
Със своите 605 тона водоизместване минният ловец „Цибър – ІІІ” ще бъде най-големият противоминен кораб в цялата 130-годишна история на българските ВМС – съветските морски миночистачи от проект 254 бяха с 569 тона водоизместване. Първият „Цибър” е мобилизиран търговски кораб и участва по време на Втората световна война в бойното миночистене по река Дунав. Вторият „Цибър” е от съветския проект 257ДМЭ и е приет в състава на ВМС през 1970 г. Изведен е от строя през 2004 г. Неговият бордови номер 32 вече е изписан върху борда на третия „Цибър”. Със своето съвременно въоръжение „Цибър – ІІІ” става не само най-големият, но и най-модерният български противоминен кораб.
АТАНАС ПАНАЙОТОВ
Снимките са предоставени от Военноморска база Бургас и Военноморска база Варна
Протоколите за предаване и приемане на фрегатата и минния ловец от ВМС на Кралство Белгия на ВМС на Република България бяха подписани от генерал–майор Ларбаноа – началник на дирекция „Доставки” в Щаба на отбраната на Кралство Белгия и от вицеадмирал Минко Кавалджиев.
Командващият ВМС вицеадмирал Минко Кавалджиев връчва на командира на „Верни” капитан ІІ ранг Галин Манев военноморски флаг и гюйс.
Командващият ВМС вицеадмирал Минко Кавалджиев връчва на командира на „Цибър” капитан ІІІ ранг Димитър Желев военноморски флаг и гюйс. Снимка капитан-лейтенант Иван Иванов
Екипажът на „Верни” по време на церемонията
Вдигането на българския военноморски флаг над „Цибър”
Вдигането на българския военноморски флаг над „Верни”
„Верни” и „Цибър” по време на подготовката им за отплаване към България.:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::