НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
Министър Петър Мутафчиев:
ФЕРИБОТНАТА ЛИНИЯ ВАРНА - КАВКАЗ Е ЧАСТ ОТ АНТИКРИЗИСНАТА ПРОГРАМА
На 3 март т.г. във Фериботния комплекс - Варна, министърът на транспорта Петър Мутафчиев официално откри новата фериботна линия Варна - порт Кавказ (Руска федерация). Официални гости на събитието бяха министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров, областният управител адмирал от резерва Христо Контров, Варненският и Великопреславски митрополит д-р Кирил, директорът на федералната агенция за морски и речен транспорт на Руската федерация Александър Давиденко, генералният консул на Руската федерация във Варна Анатолий Щелкунов. Всички те бяха приветствани от кмета на Белослав Емил Дичев. Александър Давиденко прочете приветствен адрес от името на министъра на транспорта на Руската федерация Игор Левитин.
Около 500 хил. тона товари ще бъдат превозени тази година по новата фериботна линия Варна - порт Кавказ, като до 2013 г. товарооборотът ще нарасне до 1,5 млн. тона годишно. Това съобщи днес министър Мутафчиев при официалното откриване на линията, който благодари специално на фирмата „Трансстрой” - Варна, за своевременната подготовка на съоръженията за товаренето и разтоварването на новите фериботи. Според него до месец може да бъде определена фирмата-превозвачът от българска страна. Засега по линията работи един руски ферибот - „Авангард”. Пристанищен оператор ще бъде „Български държавни железници” ЕАД.
Пътуването с фериботен кораб по линията ще е 46-48 часа, а цените за превоз - между 2000 и 2300 долара. Едно от предимствата на проекта е, че стойността за превоз на 50-тонен вагон с масов товар по релация София-Москва през Кавказ ще е с около 500 долара по-ниска в сравнение с цената през Иличовск. Оживяването на работата на Фериботния комплекс - Варна, е част от антикризисната програма на кабинета. Това означава, че ще се поддържа и линията Варна - Иличовск.
На фериботната връзка ще разчитат българските износители на вина, храни, лекарства, козметика, машини. От руска страна пък във Варна ще пристигат основно суровини и горива, както и машини и съоръжения за строеж на инфраструктурните проекти в енергетиката - със сигурност за АЕЦ „Белене” и вероятно за „Южен поток” и „Бургас - Александруполис”. В перспектива фериботната връзка ще даде възможност и за превоз на контейнери. В края на м. март т.г. предстои да бъде открита фериботната линия Никопол-Турну Мъгуреле. Освен това трябва да бъде подписана и спогодбата с Грузия за реализация на новата фериботна връзка с пристанището в Поти.
В отговор на журналистически въпрос министър Мутафчиев уточни, че правителството държи да се изпълнява приватизационния договор с купувача на 70 % от активите на Параходство БМФ АД. След средата на м. март той ще се срещне с новите собственици, за да се запознае с техните планове за развитието на компанията. Министерството на транспорта проявява разбиране за породените проблеми от кризата и оказва помощ според възможностите си на фирмата, като предоставя част от акваторията на Варненското езеро за рейдова стоянка на спрените от експлоатация кораби на БМФ.
МВ
Снимки МВ
Официалните гости бяха посрещнати с хляб и сол.
Александър Давиденко прочете приветствен адрес от името на министъра на транспорта на Руската федерация Игор Левитин.
Министър Мутафчиев даде зелен семафор на първата влакова композиция, разтоварена от руския ферибот „Авангард”.
Първата влакова композиция пое пътя си към клиентите на новата фериботна линия.
На Фериботния комплекс - Варна, руският ферибот „Авангард” застана редом до българския „Героите на Севастопол”.
На осигурената от Министерството на транспорта рейдова стоянка във Варненското езеро Параходство БМФ закотви 11 свои кораба, временно изведени от експлоатация.


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::