НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
Volvo Ocean Race:
ПОЧИВКАТА СВЪРШИ, ИДВА РЕД НА „РЕВЯЩИТЕ ЧЕТИРИДЕСЕТ”
Едва седмица продължи „туристическото” плаване на петте екипажа, участващи в V-я етап от Околосветската регата. С приближаването на „контролната” врата на 36 градуса S, температурите падат, вятърът „обръща” и следват все по-дълги периоди плаване на бейдевинд. Членовете на екипажите започват разопаковане на комплектите облекло за плаване в „Ревящите четиридесет”. Без да забравят нито за миг и за осигурителния колан!
Този колан, обект на много спорове в продължение на две десетилетия, вече е неотменна част от екипировката на океанския ветроходец. Много за и против (в интерес на истината много пречи при работа
на палубата на спортни съдове!), но след 12 юни 1998 г. споровете секнаха. В този ден великият Ерик Табарли бе пометен от вълна и ветроходния свят осиротя. От тогава коланите не се коментират!
С мисълта за трагично загиналият в регатата през 2005/06 г. холандец Ханс Хоревотс от екипажа на ABN AMRO TWO (пометен от вълна от палубата), започва и подготовката на петте екипажа за навлизането в Южните ширини и дългото плаване към нос Хорн. „Затягайте коланите, момчета! При тези условия спасителната риза може да гарантира, че трупът ви няма да потъне! За това, по-добре да останете на борда”, брутален, но пределно ясен е при инструктажа Гилермо Алтадил от Green Dragon. При скорост на яхтата от 30-35  възла, работата на екипажа при тревога „Човек зад борда” е обречена на неуспех.
В сянката на безопасността остана и „шахматната партия” разиграна преди пресичането на 36-ия паралел на юг, носещ бонуси за генералното класиране. Пръв за пореден път премина екипажът на Е4 (00:21 GMT на 4 март), следван на 32 минути от Е3 и доста по-късно от PUMA, Telefonica Blue и Green Dragon.
СТАНИСЛАВ ВИКТОРОВ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::