НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
Volvo Ocean Race:
ДВЕ „ЛЕДЕНИ ВРАТИ” ЩЕ ПАЗЯТ ФЛОТИЛИЯТА ОТ АЙСБЕРГИ
С приближаването до „високите” ширини в разговорите между членовете на екипажите навлиза нова тема – айсбергите. За осигуряване на безопасността на участниците в Околосветската ветроходна регата, организаторите на състезанието поставиха две нови контролни врати, които да държат яхтите настрани от плаващите ледове в Южния Тихи океан. Първата врата е разположена югоизточно от Нова Зеландия на 47 градуса южна ширина, между 155 и 140 градуса западна дължина. Втората е на около 1500 морски мили западно от крайбрежието на Чили на 45 градуса южна ширина, между 120 и 105 градуса западна дължина. И в двата случая идеята е флотилията да остане поне на 100 мили северно от районите, за които има информация за плаващи ледове. Дори и тези мерки обаче не гарантират, че няма да има неприятна среща с това красиво създание на природата - айсбергът. Според директора на регатата Джак Лойд, на спътниковите снимки могат да се различат само късове лед с дължина над 150 метра.
Подобни мерки за сигурност предприеха и организаторите на други две околосветски регати Portimao Global Ocean Race и Vendee Globe. Участниците в Обиколката за самотници дори имаха три врати – на 48, 46 и 44 градуса южна ширина. Въпреки това британката Саманта Дейвис, шкипер и единствен член на екипажа на „Roxy” е била неприятно изненадана, прелитайки със скорост над 15 възла на около 150 метра от айсберг.
След преминаването на първата scoring gate за V етап, яхтите се разпръснаха и настъпиха сериозни промени във временното подреждане. Начело е Telefonica Blue, благодарение на това, че шкиперът Боуи Бекинг продължи да плава на юг. Останалите четири екипажа поеха курс на североизток, практически в обратна посока... Според метео-консултанта на регатата Матю Сандърс, подобен ход е доста рискован, но може да донесе успех на карето след три-четири дни. Плановете им са да преминат през антициклон и след това с оформящия се циклон да полетят към ледените врати.
СТАНИСЛАВ ВИКТОРОВ:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::