НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
Бреговете на Варненското езеро:
ТИХАТА СКРЪБ НА ЕКОЛОГИЧНОТО НИ
БЕЗХАБЕРИЕ

Природата е дарила морската ни столица Варна не само с прекрасен и разнообразен морски бряг, но и с голямо плавателно езеро, което също (все още) има своята привлекателност. Затова по него се разхождат туристическите корабчета за разходки и забавления, надпреварват се ветроходци, гребци, кайт-сърфисти. Е, и за котвена стоянка на безработните кораби става, но и това е голяма придобивка и е за предпочитане пред люшкания от зимните щормове външен рейд. По-малко солената вода нанася по-малки поразии върху корабните корпуси, а и не е проблем да навържеш 11 кораба един до друг в тихите му води – нещо, което е невъзможно в открития Варненски залив.
Предимствата на езерния бряг отдавна са разбрали предприемчиви нашенци, незаконно заградили и заграбили неговите брегове за собствени нужди. Това обаче е друга тема. А темата ни днес се вижда от публикуваните снимки. Останалите малко незаградени площи от езерния бряг пред Звездица навяват тиха скръб, защото са грозен паметник на екологичното ни безхаберие. В разградения двор на държавата ни няма институция, която да санкционира безбройните нарушители. Дузините екологични организации май се сещат да протестират само когато ги подсетят заинтересовани страни. А нима никой не го е грижа какво става под носа ни, какво загрозява и заплашва екологичното състояние на Варненското езеро? Изхвърленото на брега е само част от айсберга, а останалата, по-голямата част е във водите на езерото. Тонове мръсна пластмаса и всевъзможни други отпадъци от човешка дейност плават във водите му или потъват на дъното му. Неприятните картини се движат по повърхността и минават от езерото към морето. И излизат по плажовете. Честито на идващите в началото на лятото туристи!
Преди няколко дни институциите във Варна реагираха по сигнал на рибар и своевременно положиха усилия за ликвидирането на голямо нефтено петно. За тези свои действия те заслужават поздравления. За премахването на екологично опасното бунище във Варненското езеро и покрай неговите брегове обаче са необходими много по-сериозни и дълготрайни усилия, стратегия за действие и безкомпромисен контрол. Нека не се оправдават с липса на нормативна база – ако наистина я няма, нека да инициират нейното създаване. Иначе различните инспекции и администрации обичат да се перчат в залива и в езерото със скоростни моторни катери, закупени с пари от нашите данъци. Убедени сме, че те могат да се използват и за други, по-полезни за Морска България  цели. А и пролет иде, нека еколозите се събудят най-после!
АТАНАС ПАНАЙОТОВ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::