НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
Евродепутатът Маруся Любчева:
НЯМАМЕ ПРАВО ДА ПРЕНЕБРЕГВАМЕ КУЛТУРНОТО БОГАТСТВО НА БАЛЧИК
Както информирахме нашите читатели вчера, специален тематичен брой на списанието „Проблеми на изкуството” - „Балчик през ХХ век и преди това” ще бъде издаден в сътрудничеството между евродепутата от групата на ПЕС в Европейския парламент Маруся Любчева и община Балчик, съобщиха от офиса на европейския депутат. Маруся Любчева продължава да подкрепя популяризирането на културата и културно-историческото наследство на Балчик. Интересът на учените към феномена Балчик е огромен и трябва да дадем своята подкрепа, за да се направи задълбочен разрез на акцентите на неговата съвременна културна проблематика, скритите диалози между античност и съвремие, европеизация и съвременен архитектурен облик, Двореца и града, собственото му художествено галерийно богатство и съвременния авангардизъм. Балчик, видян през очите на науката, има изключителна стойност, коментират издателите.
Запитана от Агенция „Фокус” защо отделя внимание на този проблем, Маруся Любчева отговори: „Културно-историческото наследство на Балчик е огромно богатство не само за града, но и за страната. Оцених това, когато подготвихме изложбата за Черно море и черноморските общини в Брюксел. Нямаме право да пренебрегваме това богатство, а освен това, неговото описание, включването на водещи учени в неговото представяне пред публиката, подпомага директно науката.
Обществото ни също има нужда да формира един съвременен поглед на местно и регионално ниво, сред професионалните среди, който ще позволи извеждането на културната проблематика на по-преден план в регионалните развитие. Определено считам, че в това развитие има сериозен потенциал – както за местно регионално, така и за трансгранично сътрудничество и ще търсим това направление за следващо развитие.”
МВ
Евродепутатът Маруся Любчева
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::