НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
Volvo Ocean Race:
ОКСИМОРОН
Да ме извини ирландската общност в Североизточна България и по-точно във Варна, но в поредния дневен обзор на Околосветската ветроходна регата ме впечатли фразата „…хубаво е, че Йън Уокър запазва чувството си за хумор…”. Оксиморон, откъдето и да го погледнеш! А ако си спомним и:
„ - Искаш ли да ти разкажа един виц за ирландци?
- Ама аз съм ирландец!!!
- Нищо, аз ще ти го разкажа два пъти…”
След няколкодневно плаване на остър бейдевинд, шкиперът на ирландско-китайския (не е ли редно китайско-ирландския?!) Green Dragon казва: „толкова отдавна не сме ползвали спинакер, че вече се притеснявам дали моите хора ще успеят да го вдигнат правилно”. Нищо, че според последните данни намиращите се на опашката „дракони” се движат са най-голяма скорост (21,3 възла), а лидерите Е3 „пъплят” с 16,8 възла! Най-тежко е положението при „осакатената” Telefonica Blue – 10 възла скорост с повреден форщаг и най-подветрена позиция от всички, която все още не им гарантира, че ще преминат през „Ледана врата № 1” на този халс.
В същото време на Ericsson 3 продължават да берат плодовете на тактическото си решение от преди три денонощия, когато тръгнаха на североизток веднага след като пресякоха контролната врата на 36 градуса S. С установяването на вятъра, Е3 бързо натрупа преднина от 114 мили пред PUMA и над 140 мили пред „близнака” Е4.
СТАНИСЛАВ ВИКТОРОВ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::