НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
ШЕФЪТ НА COSCO ПРИВЕТСТВА ПРОГРАМИТЕ ЗА СТИМУЛИРАНЕ
Капитан Wei Jiafu: корабостроенето ще достигне дъното вероятно през следващата година
Насърчителните програми на китайското и на американското правителство и на Европейския съюз през последните няколко месеца започват да дават резултат. Търсенето се съживява и повдига духа на затормозения пазар за сухи насипни товари, съобщи ръководителят на най-голямата китайска шипингова компания COSCO. Капитан Wei Jiafu - президент и изпълнителен директор на China Ocean Shipping (Group), обаче заяви, че спадът, причинен от икономическото цунами, ще продължи да афектира други сектори, в това число лайнерите, превозвачите на автомобили и корабостроенето. Той смята, че възстановяването на индекса Baltic Dry Index е пряк резултат на стимулиращите програми и по-специално на китайската инициатива, която е фокусирана преди всичко върху подобряване на инфраструктурата.
Приветствайки програмата на американският президент Барак Обама за инвестиране на 800 милиарда долара за откриването на 3,5 милиона работни места, капитан Wei заяви: “Аз мисля, че това е правилно. Ако хората имат работа, тогава търсенето и предлагането могат да се възобновят.” Коментирайки китайския план за стимулиране, който предвижда 4 000 милиарда юана (588 милиарда долара), капитан Wei съобщи, че първият етап от него вече е довел до резултати в повишаване на търсенето. В част от плана са били предвидени 100 милиарда юана, разпределени между различни провинции през последното тримесечие на миналата година. “Планът за стимулиране е ефективен. Той засилва вярата на хората” – изтъкна изпълнителният директор на COSCO.
Като посочи ранното въздействие на стимулиращите програми върху корабоплаването, капитан Wei обясни как от най-ниската си стойност досега от 663 пункта, отбелязана на пети декември м. г., индексът Baltic Dry Index достига нива от 2 057 на 19 февруари. Капитан Wei информира, че вътрешните ценови индекси на стоманата също са се покачили, което предполага повишаване на потреблението. Той заяви, че оздравяването на шипинговия сектор също се взема на сериозно от китайското правителство.
В речта си в управлението на COSCO в Пекин, капитан Wei заяви пред Lloyd’s List, че според него най-лошото е преминало за пазара на сухи насипни товари. За контейнеровозите и превозвачите на автомобили обаче се очаква негативните тенденции да продължат. Възстановяването им ще зависи от това “колко бързо Щатите и Европейският съюз ще излязат от рецесията, тъй като определящият фактор тук е потреблението”, обясни той. Във връзка с другите пазари Wei заяви: “Аз съм доста объркан по отношение на танкерния бизнес. Да се надяваме, че до 2010 година с постепенното изтегляне от употреба на еднокорпусните танкери, пазарът ще бъде значително по-добре в сравнение с днес.” Но предупреди: “За корабостроенето най-лошото все още предстои.” Според него то ще достигне дъното най-вероятно през следващата година, защото “както всички знаем, поръчките за ново строителство започнаха рязко да се свиват от последното тримесечие на миналата година”. Капитан Wei припомни, че южнокорейските
Капитан Wei Jiafu
Капитан Wei Jiafu
корабособственици и корабостроители наскоро започнаха преговори за удължаване на сроковете за доставка на новите кораби с още три години. Вместо да бъдат получени до 2012 г., съдовете ще бъдат доставени до 2015 г.
За корабостроителните амбиции на COSCO Wei коментира, че е замразил плановете на компаниите, включени в групировката, за поръчката на общо 126 нови бълкера през миналата година, въпреки несъгласието на управителите. Той сподели, че персоналът е поставил под въпрос неговото решение за отказ в момент, когато на пазара все още е наблюдаван растеж. Доказвайки правотата на своята постъпка, той отстоява своето убеждение, че пазарът ще “тръгне рязко надолу съвсем скоро.”

Коментарът на Lloyd`s List
Ако, както шефът на COSCO Wei Jiafu вярва, правителствените глобални възстановителни програми най-после са започнали да дават резултат, то това е добра новина за шипинговия сектор. Както той посочи, индексът Baltic dry index се повиши с повече от 100 % за два месеца, откакто в началото на декември достигна най-ниската си стойност за всички времена от 663 пункта. Като имаме в предвид настоящите инвестиционни програми, предприети от американското и китайското правителство, които ще инжектират почти 1,4 милиарда долара в инфраструктурни изграждания през следващите няколко години, можем само да се надяваме, че оздравяването на шипинговия сектор и в частност на сектора за сухи насипни товари, ще продължи.
Но както капитан Wei правилно изтъква, пред контейнеровозния сектор и превозвачите на автомобили по водни пътища стоят проблеми от дългосрочен характер, свързани с възстановяване на потребителското търсене. Но въпреки че различните правителствени оздравителни програми са много важен етап от възстановителния процес на шипинговия и на другите икономически пазари, те поставят само начaлото. Скритите структурни проблеми, свързани с алчността, спекулациите и капацитетния излишък в морският отрасъл остават незасегнати. Някои биха поспорили, че алчността и спекулациите вече са третирани в резултат на колапса на шипинговите и на финансовите пазари. Проблемът с капацитетния излишък пък ще бъде решен чрез засилено бракуване и прекратяване на поръчки или отказване от планирани нови заявки. Това обаче ни отдалечава от въпроса. Шипинговата криза от 80-те години на миналия век бе отчасти предизвикана от същите три проблема, но засега малцина са тези, най-вече в Европа, които си припомниха забравения полезен урок.
Можем само да се надяваме, че това “цунами” ще остане в съзнанието на хората за по-дълго време от предишните кризи. Трябва да се надяваме също така, че и шипинговият сектор, и свързаните с него са омаломощени от преживяното и ще работят за предотвратяването на подобни опустошителни събития за в бъдеще. Това може би трябва да е кризата, която да сложи край на всички кризи.
По LLOYD`S LIST:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::