НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
Ветроходство:
КОЙ КАК ОТИВА НА... ОЛИМПИАДА?
Нали помните онзи виц, за това кой как отивал, как се връщал от прием и кой за какво си мислел? Британецът отивал и се връщал с достойнство и мисълта му е „че се държал като джентълмен”. Французинът – на отиване с блондинка, на връщане с брюнетка, българинът „биха ме, обаче бях прав” и така нататък и така нататък...
Кой как се подготвя за ветроходната регата на Олимпийските игри в Лондон през 2012 г.? За мнозина този въпрос може би звучи не на място (началото на март 2009 г., първата от новия олимпийски цикъл!?), но от отговора могат да се прогнозират резултатите през лятото на 2012 г. Няма да коментираме британците – винаги в челото на класирането по нации от ветроходните регати на Олимпиади, винаги перфектна организация в „на Нейно Величество олимпийски тим”... Те просто са друго измерение в този спорт. В тази орбита е и Олимпийският ветроходен отбор на Австралия, но като винаги оставащи в сянката на „Юниън Джак” и на Олимпиади и на Игрите на Британската общност са някак „по-земни” и стават за сравнение.
„Оситата” първи анонсираха промените в олимпийския си отбор. Шампионът от Циндао в клас „470” Малкълм Пейдж навлиза в третата си олимпийска кампания с нов шкипер – Матю Белчър. Новата двойка вече показа класа и спечели „домашното състезание” Sail Melbourne. Вицешампионът на „Торнадо” от Игрите в Китай Дарън Бъндок пък направи най-революционната стъпка – след три олимпийски цикъла на катамарана, премина на „49”. В традиционно силния за Австралия „фортинайнър” Бъндок и съекипникът му Бен Остин ще си оспорват първото място с Натан Отъридж/Йън Йенсен. Останалите имена – в „470” (жени) Елиз Речичи/Теса Паркинсън, в „Лазер” Том Слингби и в дамския RS:X Джесика Крисп. Спонсори - Audi и Hamilton Island, гаранция, че тимът на Австралия ще отиде до Лондон и ще се върне от там с достойнство.
Следваща спирка – северно от Австралия географски, но доста „по-южно” в таблицата за класиране. Четири сингапурски екипажа на регатата в Циндао! Вярно без медал при първото появяване на най-високия спортен форум, но с 10 отличия (5 златни, 3 сребърни и 2 бронзови) от Азиатските игри в Доха през 2006 г.! Нелошо за малка страна като Сингапур, между другото вече започнала подготовка за Лондон 2012... В отбора личат имената на световната шампионка в „Оптимист” за 2006 г. Гриселда Кинг, световните шампиони за юноши в „420” Вин Чин Тео/Терънс Коу. Гриселда, Вин и Терънс са „продукт” на една от най-успешните програми за развитие на ветроходството сред младите. Тази програма е гордостта на Сингапурската федерация по ветроходство (между другото с най-голям годишен бюджет от всички федерации в страната – около два милиона долара!). Усилията на федерацията са да вкара ветроходството в общообразователните училища, за целта са създадени две програми (SailSmart и Optimist
Дарън Бъндок и съекипникът му Бен Остин
Целта на президента на федерацията в Сингапур Тео Пинг е да привлече през следващите две години над 5 000 деца в школи и клубове по ветроходство.
Българските надежди на „470” Михаела Ивова Лазарова и Ива Недева. Зад тях се забелязва Мишо Копанов. Снимката е от регатата за Купа България в Несебър през октомври 2008 г., предоставена ни от любезните домакини ОбМК „Несебър 2000”.
Programme) с една цел - да изведат децата на вода. Целта на президента на федерацията в Сингапур Тео Пинг е да привлече през следващите две години над 5 000 деца... При население на страната приблизително 5 000 000!
КЪДЕ СМЕ НИЕ?
... с благодарност към „Галъп”, чиято едноименна социологическа рубрика в „По света и нас” и „Панорама” стана неразделна част от разговорния български език. Ние сме някъде около седем милиона, без изгледи да вкараме в програмите за обучение по ветроходство седем хиляди деца. Дори в един треньорски отчет се споменава, че „нормалният за нашите демографски стандарти брой участници в регати на „Оптимист” е около 120”.
Бюджетите също са несравними - проектът за финансиране на спортната дейност на БФВ за 2009 г. предвижда около 240 хиляди лева. За всичко - стартове на наши състезатели от олимпийските класове в някои международни първенства, осигуряване на регатите от вътрешния календар, лагер-сборове, премии, възстановяване, материално-техническо осигуряване... Закономерно и конкретните ни цели за 2009 г. са формулирани така:
- клас „Фин” - класиране до 30-то място на световното първенство и до 15-то на европейското първенство;
- клас „Лазер” (стандарт и радиал) - места в „Сребърна група” на европейското първенство;
- клас „470” - в първата половина на класирането на европейското първенство;
- клас „Оптимист” - класиране до 40-то място (индивидуално) и до 12-то на отборното европейско първенство;
Почти никъде в програми, отчети и разговори не се споменава нещо за сформиране на „Екип 2012” или съсредоточаване на усилията върху подготовката на състезатели или класове с потенциал да завоюват квоти за Игрите в Лондон`2012. След които сигурно пак ще чуем познатото „Биха ме, ама бях прав!”
СТАНИСЛАВ ВИКТОРОВ

:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::