НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
От Северно до Черно море през Атлантика:
„ВЕРНИ” И „ЦИБЪР” РАЗВЯХА ВОЕННОМОРСКИЯ НИ ФЛАГ
На 11 февруари т.г. от Военноморска база Зеебрюге, Кралство Белгия, отплаваха новопридобитите от българските ВМС фрегата „Верни” и минния ловец „Цибър”. Така започна първото в нашата история плаване на отряд бойни кораби от Северно до Черно море през Атлантическия океан. Преходът премина под командването на бригаден адмирал Георги Мотев – командир на Военноморска база Бургас. Флагманският кораб за съвместното плаване - „Верни”, бе под командването на капитан ІІ ранг Галин Манев, който командва и фрегатата „Горди” при прехода й от Зеебрюге до Бургас от 22 август до 7 септември 2008 г. На борда на „Верни” бе и командирът на дивизиона патрулни кораби от Военноморска база Бургас капитан І ранг Красимир Захов. „Цибър” бе командван от капитан ІІІ ранг Димитър Желев, а на борда му бе и командирът на дивизиона миночистачни кораби от Военноморска база Варна капитан І ранг Никола Каранов.
Преходът от Зеебрюге до пристанището на португалската столица Лисабон  (1080 проплавани морски мили) премина при вълнение на морето 3-4 (на отделни места до 5) бала и при вятър със скорост 8 – 12 м/с. Екипажите изпълниха упражнения по отразяване атаките от въздушен противник, заемане на позиция за предаване и предаване на товари на море, отразяване на атаките от подводница, отработване на общокорабни разписания, изучаване по сектори и секции на съюзни публикации на НАТО. Посещението в Лисабон (15-16 февруари т.г.) за зареждане с горивно-смазочни материали бе първото посещение на български военни кораби след визитата на учебния крайцер „Надежда” през есента на 1898 г.
От Лисабон до италианското пристанище Каляри (посетено от 21до 22 февруари т.г.) двата кораба проплаваха 1040 морски мили. Преходът премина при провеждането на тактическо маневриране, отработването на разписанието по спасяване на човек, паднал зад борда, подготовка на корабите за зареждане на море по вертикален способ и проиграване на друга част от общокорабните разписания и изучаване по сектори и секции на съюзните публикации. И на този етап морето не бе особено гостоприемно, но в Каляри фрегатата и минния ловец бяха в точно определения час. Двата екипажа не само попълниха запасите с гориво, но и осъществиха първото посещение на български военни кораби в това италианско пристанище.
В прехода от 850 морски мили: Каляри - Военноморска база Суда (с престой на от 26 до 27 февруари т.г.) на остров Крит, „Верни” и „Цибър” преодоляха изпитанията на шестбалов щорм. Екипажите излязоха с чест от тази проверка на стихията и придобиха още по-добро самочувствие, породено от факта, че управляват надеждни и мореходни кораби. Възникналите дребни повреди се отстраняваха „в движение”, а и обстоятелството, че двата български кораба са заедно в бурята, се отразяваше позитивно върху общата оптимистична нагласа. Преди и след щорма бяха изпълнени всички планирани за прехода задачи.
Плаването през Проливната зона показа добрата натренираност на носещите вахта както на мостика, така и в различните подразделения на техническия сектор. Близостта на българския черноморски бряг повиши тонуса на екипажите и те демонстрираха умело маневриране при заставането във Военноморска база Бургас (фрегатата „Верни”) и Военноморска база Варна (минния ловец „Цибър”).
Няколкото дни почивка отминаха и на новопридобитите кораби започна всекидневната дейност по окомплектоването и довършването на започната работа в Зеебрюге по усвояването на техническата документация. Предстои и тържествената церемония по именуването на фрегатите „Горди” и „Верни”, и на минния ловец „Цибър”. С това ще приключи официално цикълът по приемането на трите кораба в състава на българските ВМС.
Атанас Панайотов
Снимки капитан-лейтенант Иван Иванов
“Верни” поема по фарватерите от Северно към Черно море
На борда на фрегатата се подготвят за учение при сигнала „Човек зад борда!”
Моторната лодка на „Цибър” се отправя към флагманския кораб.
Подготовка за нептуново тържество на борда на „Верни”
„Цибър” демонстрира мореходност по време на тактическото маневриране в щормови условия
Шестбаловият щорм не пречи на „Верни” да удържа набелязания курс.:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::