НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
ФЛОТСКИТЕ МУЗИКАНТИ ОТПРАЗНУВАХА СВОЯТА 125-А ГОДИШНИНА
На 28 февруари т.г. се навършиха 125 години от създаването на Представителния духов оркестър на Военноморските сили. На тази дата през 1884 г. е назначен първият капелмайстор на първообраза на флотския ни оркестър, включен в състава на Дунавската флотилия. Оркестърът е постоянен участник в национални, военни, религиозни и други празници и ритуали, изнася концерти в крайбрежните градове и вътрешността на страната. Със своите общо над 140 изяви годишно, флотските музиканти достойно представят Военноморските сили пред обществеността и допринасят за възпитаването на патриотични и родолюбиви чувства сред българите от всички поколения. От  2000 г. до сега Представителния духов оркестър  на Военноморските сили е участвал в 12 международни фестивала на военните оркестри и концертно турне в Белгия, Франция, Италия и Швейцария.
По случай годишнината оркестърът изнесе концерт на 12 март 2009 г. от 18.30 часа в препълнената от зрители зала на Градската художествена галерия. Под диригентството на капитан ІІІ ранг Мирослав Трифонов и капитан Георги Зайранов бяха изпълнени творби на Моцарт, Вивалди, Ал. Райчев, Зибретс, Баркър и др. Приветствия към юбилярите бяха поднесени от командването и Щаба на ВМС, областната и общинската управа, културните институции във Варна.
МВ
Снимки главен старшина Георги Николов
Капитан ІІІ ранг Мирослав Трифонов е щастлив, че юбилеят на оркестъра е честван под неговата диригентска палка.
Минути преди началото на празничния концерт
Изпълненията на оркестъра показаха богат и разнообразен репертоар, професионализъм и вдъхновение при интерпретациите на творбите.

:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::