НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
В китайското корабостроене:
КРИЗАТА СЕ ЗАДЪЛБОЧАВА
Китайското правителство обсъжда проект за пакет от мерки в подкрепа на националното корабостроене, подобни на тези, които бяха предприети по отношение на автомобилостроенето. Предвижда се поощряване на вътрешния пазар и потреблението на продукцията на китайското  корабостроене, данъчни облекчения за корабостроителните заводи, държавно финансиране на научноизследователската дейност и приемане на план за развитието на отрасъла през следващите три години.
В последните месеци кризата в китайското корабостроене се задълбочи. В много корабостроителници на стапелите стоят недостроени корпуси на плавателни съдове за чуждестранни клиенти. Строителството им е прекратено поради липса на финансиране или отказ на поръчките. Значителна част от вече направените и изпълнявани заявки се отлагат във времето – до 2010 г. По данни на Singapore
В китайското корабостроене настоящето е тревожно, а бъдещето – неясно.
Pacific Basin Shipping Limited от началото на тази година в целия свят са замразени 382 поръчки, а половината от тях се падат на китайските корабостроители - 20 млн. тона дедуейт. В годините на големия си бум китайското корабостроене се развиваше доста необмислено и едностранчиво. Строяха се предимно евтини, нискотехнологични съдове и сега настъпи  време това увлечение да се плаща скъпо и прескъпо. Расте броят на отказите и неплащането за вече направени или изпълнени поръчки. Това ще донесе на китайското корабостроене тежки изпитания през следващите няколко години. През 2008 г. този отрасъл в Китай произведе 28,8 млн. тона дедуейт. Това е 29,5 % от световното производство през 2007 г.  при 22,9 % за Китай. Общо от всички заявки за ново строителство в света на Китай се падат 35,5 % - 204,6 млн. тона дедуейт. През 2008 г. корабостроенето донесе на Китай 4,14 млрд. долара -  50,5 % повече в сравнение с 2007 г. Но тези добри времена са вече в миналото. Настоящето е тревожно, бъдещето - неясно. Остава надеждата, че спасителната правителствена програма ще се окаже действително ефикасно лекарство, което ще повлияе здравословно и на световната икономика.
МВ:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::