НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
ХАВАЙ  ИСКА КОМПЕНСАЦИИ ОТ АМЕРИКАНСКИТЕ ВМС
Щатът Хавай поиска от ВМС на САЩ парична компенсация за пораженията, нанесени на кораловия риф, върху който на 5 февруари т.г. връхлетя крайцерът “Порт Ройъл”. Департаментът по природните ресурси на щата Хавай съобщи на 27 февруари, че ще обяви приблизителната стойност на необходимите мерки за възстановяване на екосистемата на рифа, когато стане ясна степента на пораженията и какво е предприето от ВМС и американското правителство в тази насока. Сега водолази правят оглед на рифа, като едновременно с това закрепват към него откъртените при удара корали. За целта се използва бързовтвърдяващ се цимент. Коралите, които са повредени и не могат да бъдат закрепени, се отстраняват и изхвърлят в голяма дълбочина, за да не “бомбардират” рифа при евентуален щорм.
Прилепването  на коралите е обичайна практика при спасяването на екосистемата на риф, повреден от ударил се в него плавателен съд, коментира Лиза ди Пинто, координатор  в Националната администрация на САЩ за Световния океан и атмосферата. Според нея, ако коралите бъдат прикрепени своевременно, те имат добър шанс да оцелеят.
Крайцерът “Порт Ройъл”, постройка 1992 г. има водоизместване 9600 тона, скорост – 32,5 възла, екипаж – 360 души. Предназначен е за нанасяне на ракетни удари по надводни кораби и за изпълняване на задачи на противовъздушната отбрана. Освен ракетни установки на борда му има системи за близък бой, торпедни апарати и два многоцелеви вертолета. Струва 1 млрд. долара, а се предполага, че отстраняването на повредите от сблъсъка му с рифа ще глътне десетки милиони долара. Куриозното в случая е, че сегашните поражения крайцерът получи по време на ходови изпитания след планов ремонт, извършен в Сухия док на военноморската база Пърл Харбър на Хаваите.
МВ
Ракетният крайцер “Порт Ройъл” – рекламен постер на ВМС на САЩ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::