НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
КОНФЕРЕНЦИЯ GREEN SHIP TECHNOLOGY
Шестата ежегодна конференция на тема Технологии за екологично чисто корабоплаване - Green Ship Technology (GST), ще хвърли светлина върху процеса на измерване, контролиране и ограничаване приноса на шипинговата индустрия към промените в климата.
Събитието е насрочено скоро след състоялата се среща на работната група към IMO по проблема с т. нар. парникови газове и преди 59-та сесия на Комитета за защита на морската среда - Marine Environment Protection Committee (MEPC) през юли т.г. GST 2009 ще изслуша гледните точки на регулатори в разговори и дискусии с организации от бранша и шипингови експерти.
Директорът на отдел „Морска среда” в IMO Мигел Паломарес и Марк Мейджър от Европейската комисия са само част от участниците в двудневната конференция. Дебатите ще бъдат ръководени от председателя Андреас Кристотому от MEPC при IMO. Тази година конференцията ще се проведе в Хамбург на 24 и 25 март.
Тема на обсъждане е дейността по индексирането на корабните въглеродни емисии и тяхното редуциране при нормална работа. Индустрията обаче трябва също така да обмисли и прилагането на пазарно ориентирани инструменти като „продажба на емисии” или данък гориво.
„Ако индустрията желае да запази контрол върху собствената си съдба, тогава е жизненоважно ние самите да изследваме всички възможни начини за корабособствениците да могат да гарантират постигането на най-благотворни резултати както за индустрията, така и за околната среда,” заяви Робърт Ашдаун от Шипинговата камара на Обединеното кралство, който е сред експертите предвиждащи отрасловите перспективи.
На конференцията ще бъдат изслушани мненията на експерти по въпроса, в това число са Джилиян Рейнолдс от Lloyd’s Register, Джон Айткен от SEAaT, Браян Ууд – Томас от Световния шипингов съвет (World Shipping Council), Нийл – Бьорн Мортенсен от BIMCO и Дейвид Тонг от ICS.
Корабът – музей Rickmer Rickmers
След встъпителната пленарна сесия конференцията ще бъде разделена на две допълващи се групи. Първата ще изследва напредъка в алтернативните двигателни технологии и техническите решения за по-продуктивната работа на корабите. Втората група ще разисква ролята на корпоративната социална отговорност при управлението на околната среда, или как се адаптират пристанища и терминали, за да посрещнат все по-тежките изисквания към нея (околната среда).
Сред презентациите присъстват обновените проекти на двигатели като Hercules Beta, Greenwave, FellowSHIP и SkySails. Ще бъдат разгледани и най-съвременните разработки за дизайн на корпуса, за намаляване на замърсяването и технологии за обработка на баластовите води. По мнение на генералният секретар на Европейският съвет по морско оборудване (European Marine Equipment Council) Паула Ланселоти, възможността за изучаване на инсталирането на съоръжения на съществуващите кораби е една от важните точки за в бъдеще.
Конференцията ще приключи с гала вечеря в края на първия ден, която е организирана на борда на кораба - музей Rickmer Rickmers. По време на конференцията също така ще бъде връчена за втори път и наградата на GST за приноса на морската индустрия в подобряването и поддържането на морската среда.
Шестото ежегодно събитие GST ще се проведе в хотел Le Royal Meridien Hotel в Хамбург, Германия, на 24-25 март 2009 г.
По LLOYD’S LIST


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::