НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
DIVING BG ПРОДЪЛЖАВА ДА УВЕЛИЧАВА ОБЕМА СИ
Брой 4 на DIVING BG привлича вниманието още с анонсите на корицата си. Малта. Душата на Средиземно море е увлекателно пътешествие в миналото и настоящето на средиземноморския остров, земя, върху която всеки камък е история, сътворена от финикийци и елини, от Рим и Картаген, от византийци и араби. Това късче земя помни владичеството на Арагон и Кастилия, на рицарите хоспиталиери, на Франция и Англия. Авторката Христина Димитрова-Calypso разказва увлекателно и подробно, а снимковият материал – дело на Михаил Заимов, Тодор Димитров, Лучия Стефанова и др., е сам по себе си не по-малко впечатляващ.
Ути Бъчваров в подробно интервю (също на Calypso) се разкрива пред нас в нова светлина, съвсем различна от образа му в телевизионното предаване “Вкусно”. Тук той споделя преживявания и приключения, които е имал от Камчатка до Червено море, за първото си гмуркане до “Мопанг”, американския кораб, потънал в Черно море през 1921 г. Споделя усещането си за друго измерение на времето под водата.
Изключително стойностна е статията “За психическата подготовка преди гмуркане”. Авторът Брюно Боверже дава редица практически съвети и препоръки за дишането, за различните техники за концентриране и релаксация, които могат да бъдат полезни особено на начинаещите гмуркачи.
Николай Новкиришки ни среща с родения гмуркач и талантлив художник на подводния свят Стамен Касабов. В авторската си рубрика проф. Божидар Димитров представя универсалния корабен амбалаж на Античността – амфорите, а Явор Иванов разказва и показва единствената по рода си изложба “Тайни от морското дъно”, уредена в Китен и посветена на подводните археологически открития в България.
Централно място в броя заема и темата за водолазната жилетка. Представени са няколко новаторски идеи от последните две години.
В един кратък преглед не може да се обхване всичко интересно в този брой на DIVING BG. Но заслужава да се отбележи, че списанието продължава да увеличава обема си. След като брой 3 бе от 134 страници, сега брой 4 ни предлага 160 страници – спорт, фотография, изобразително изкуство, художествено писане. И всичко това – с най-високо качество.
МВ

:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::