НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
ЩЕ ИМА ЛИ РАВНОПОСТАВЕНОСТ В БЪЛГАРСКОТО СПОРТНО ВЕТРОХОДСТВО?
Една от новостите в дейността на Международния олимпийски комитет и националните олимпийски комитети е принципа на равнопоставеност между половете. Политиката на МОК може да се формулира накратко "Колкото повече силни жени - спортистки, толкова по-добър имидж за целия спорт". Това важи и за ръководствата на спортни организации и федерации, принцип, установен от Брайтънската декларация на жените в спорта.
На предстоящото Общо събрание на Българската федерация по ветроходство на 11 април ще бъдат избрани нови управителен и контролен съвет. При избора си делегатите ще трябва да се съобразят и с политиката на ISAF, утвърдена през ноември 2007 г.,
предвиждаща  в периода 2008-2012 г. поне 20 % от представителите в органите и комисиите трябва да са от всеки пол. След това се планира процентът да нарасне поне до 25. Единствено в публикуваната Програма на настоящия председател на БФВ Станислав Касъров съществува конкретно предложение: управителен съвет от 9 члена, сред които поне 2 жени и контролен съвет от 5 члена, сред които поне 1 жена.
Кои са те? Сред номинираните за членове на УС има три дами - Искра Йовкова (ЯК „Порт Бургас”), Милкана Нонова (МК „Балчик”) и Силвия Щумпф-Кирова (СК „Лазур” Варна). Искра Йовкова, която през ноември м.г. бе избрана за член на комисията за младежта и развитието на ISAF, е номинирана и за член на контролния съвет на БФВ. През настоящия мандат жени имаше единствено в състава на пет от общо осемте комисии към федерацията по ветроходство - Искра Йовкова в правната и икономическа и комисия за женско ветроходство, Златка Тузлукова (СК „Циклон” Поморие) в комисията за връзки с медии, спонсори и рекламодатели, Гергана Гаврилова (СК „Черно море-Бриз” Варна) в Комисиите по детско-юношеско и женско ветроходство. В последната комисия работеха още Йорданка Минкова („Черно море-Бриз”), Стела Георгиева (МК „Василико” Царево) и Яна Маркова (ОМК „Несебър 2000”). Йорданка Минкова е член и на треньорския експертен съвет.
СТАНИСЛАВ ВИКТОРОВ

Милкана Нонова от МК „Балчик”
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::