НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
Volvo Ocean Race:
ДА ПРЕМИНЕШ НОС ХОРН
Когато през 1616 г. холандецът Вилем Схаутен и екипажът му виждат за първи път стръмната скала, която разделя Атлантическия и Тихия океан, едва ли са предполагали, че три века и половина по-късно откритият от тях нос ще се превърне в най-голямото предизвикателство за мореплавателите. Едно от най-красноречивите описания е на сър Робин Нокс Джонсън: "Вълните, които ще срещнете, наподобяват отвесни сриващи се водни маси с височина около 40 метра. Те дават идея за смъртност дори у боговете". Някога, преди да навлязат във водите край нос Хорн, моряците от различните кораби задължително хвърляли дреха в морето като жертвоприношение.
Четири от петте екипажа, участващи V етап на Околосветската ветроходна регата, оставиха нос Хорн зад кърмата си. Има доволни и недоволни, естествено. И двата лагера обаче продължават да следят със свити сърца движението на Telefonica Blue. Двата Ericsson-а, PUMA и Green Dragon преминаха „по терлици” и вече плават в Южния Атлантик, но испанците още са в района на жесток щорм. Всички се надяват Telefonica Blue час по-скоро да навлезе в спокойните засега води след нос Хорн.
В лагера на недоволните се откроява целият екипаж на Green Dragon и испанецът Гилермо Алтадил от Delta Lloyd. Ирландците заобиколиха легендарната скала мъ-ъ-ъничко след Деня на Свети Патрик 17 март. Ветеранът Гилермо пък пропусна да запише седмото си преминаване край нос Хорн. „За всеки моряк преминаването край малката скала в най-отдалечения район на планетата е особено събитие. Усещането е като при маратонците – пробягал си почти 42 километра и в последните метри усещаш подкрепата и аплодисментите на публиката. Тук няма зрители, но черната скала, самотния фар и легендите около това място те карат да се чувстваш особено, да сетиш сбъдването на една мечта...”, разказва Алтадил. На борда стихват и коментарите около привилегиите, които получава всеки носхорновец – обеца на лявото ухо, да си слага краката на масата по време на храна, татуировка на ветроход на рамото... Не съм сигурен, но май сред привилегиите е и разрешението да пикаеш срещу вятъра!
Нос Хорн е зад кърмата, но V етап продължава. Предстои нелека тактическа битка до финала в Рио де Жанейро, в която фаворит е „местният герой” Торбен Граел. Олимпийският шампион и шкипер на Е4 е специалист в позиционната борба при слаби ветрове и със сигурност ще вгорчи живота на колегите си от Е3 в оставащите около 2000 мили.
СТАНИСЛАВ ВИКТОРОВ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::