НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
ЧАРТЪРНИТЕ СТАВКИ – В КРИЗА ДО 2012 Г.
Собствениците на контейнерен тонаж и инвеститорите вероятно ще трябва да изчакат до 2012 г. за връщането на чартърните ставки на оптималните им нива, смята хамбургският корабособственик Клаус Офен.  Броят на бездействащите кораби може да се удвои през 2009 г. и да се утрои до края на 2010 г., предупреди Офен на проведената в началото на този месец в Хамбург конференция Marine Money.
Анализаторите от AXS Alphaliner са пресметнали, че към средата на февруари броят на корабите в престой е 400, което прави 8,8 % от съществуващия контейнерен флот. Това количество в крайна сметка може да стигне до 25 %. Фрахтователите или продължават контрактите при намалени ставки, или ги отказват съвсем. Собствениците са принудени договорят отлагане на доставките на нови кораби. Ударът може да бъде смекчен, ако тригодишният портфейл на поръчките се трансформира в шестгодишен. Но корейските корабостроителници не са съгласни с такава реструктуризация.
МВ
На 16 юни 2008 г. участниците в конференцията Marine Money демонстрираха съвсем други очаквания за бъдещето на контейнерния флот.
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::