НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
На 3 март във Варна преди 60 години:
КЛЕТВА ЗА ВЯРНОСТ
(спомени)
Преди 60 години, на 3-ти март 1949 г., кадетите от 48-ми випуск на Народното военноморско училище - Варна, положиха клетва за вярност. Място – гр. Варна, на Червения площад (сега „Съединение”). Време – хладно, с превалявания на ръмящ дъжд, изстудяван от поривист вятър. Кадетите – в стройни редици, с красива парадна униформа, с барети и бели ръкавици, придържаха здраво оръжието си в очакване на ритуала. Последва команда „… мирно, за среща … за почест”. Строят се опъна, притихна. Прозвуча втора команда за полагане на клетвата. Прочете се пълният текст с повтаряне и от кадетите. Завърши с отчетливо и ясно произнасяне на свещените думи „Заклех се!”
А само месеци преди таза дата, от 15.09.1948 г. тези
Изглед от летния военен лагер на кадетите през лятото на 1949 г. край Созопол
млади момчета на възраст от 15 до 17 г., дойдоха доброволно да станат защитници на своята Родина. Те преминаха през трудните и сурови единични обучения, приучaващи ги на ред и дисциплина, на сработеност и взаимопомощ, на честност и отговорност, на уважение и признателност към родители, възпитатели и командири. Към народа и страната.
Клетвата за вярност е завършващ етап, при който младите момчета станаха мъже, войни, патриоти. Физическото им укрепване стана през лятото, по време на военния им лагер в Созопол с плуване, гребане, ветроходство, походи, стрелби и режим за хранене, занятия, работа. Духовното им израстване се изпълни през лятото на 1950 г., когато след сдаването на матура, направиха 15-дневна екскурзия в страната: Русе, Видин, Плевен, София, Пловдив, Казанлък, Стара Загора, връх Шипка, Габрово, Сливен. Това беше урок по История на България и народа ни.
След завършването на своето специално военно образование, от 1953 и 1954 г., те се реализираха в живота с любов, професионализъм и всеотдайност в реорганизиращите се нови структури на Военноморски флот, на Параходство „Български морски флот”, на „Океански риболов” и в отбранителната промишленост. Много са заслугите им в тези изградили се модерни и съвременни организации от 1948 до 1990 г., които по-късно получиха апогея на своето развитие. Заслужено, бившите кадети, придобиха високи воински и ведомствени звания и титли за своя многогодишен режимен труд, знания и опит. Затова те са благодарни на тези институции и на любимото си училище - ВВМУ „Н.Й. Вапцаров”.
Съвипускници, бъдете горди, че отдадохте своя труд в служба и интерес на нашата мила Родина България. Спомнете си за нашите реализирани общи и семейни идеали, мечти, настроения и желания.
Бъдете живи и здрави още дълги години!
Поклон пред паметта на тези, които вече ги няма!
СТАНИЛ СТАНИЛОВ
(капитан І ранг от запаса - съвипускник-кадет)


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::