НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
125 години Представителен духов оркестър на ВМС
МОБИЛНО И БОЕСПОСОБНО ФЛОТСКО
ФОРМИРОВАНИЕ

На 10 декември 1883 г. (стар стил) командирът на Дунавската флотилия и Морската част капитан-лейтенант Зинови Рожественски подава рапорт до военния министър с искане да бъде разрешено откриването на “музикантски хор”. Интересен е фактът, че още ден преди да получи официалното разрешение (това станало на 15 декември с.г.), той изпраща хиляда златни лева като предплата по сметката на известната фабрика “В. Ф. Червени” в Кральовхрадец, Чехия (тогава в границата на Австроунгарската империя) за закупуването на необходимите инструменти. Малко по-късно, със своя заповед № 22 от 10 януари 1884 г. капитан-лейтенант Рожественски обявява на подчинените си министерската заповед (от 15 декември 1883 г.) и съобщава списъка на първите назначени музиканти.
На 26 януари 1884 г. поръчаните инструменти пристигат в Русе. Месец по-късно (на 28 февруари) е назначен и първият капелмайстор – Франтишек (Франц) Минарик – това се приема за официална рождена дата на Представителния духов оркестър на ВМС, който е само с пет години “по-млад” от военния ни флот.
В различни документи се споменава, че още през 1881 г. във Флотилията неофициално е имало музикантски състав, “съоръжен” с трофейни турски инструменти. Така или иначе, първият военен оркестър в България е създаден още по-рано – през 1879 г., в състава на Първа софийска пеша дружина.
Първите капелмайстори във флотския оркестър са чехи по народност, при това с едно и също собствено име – Франтишек (Франц): Минарик, Щрос (завършил виолончело в Парижката консерватория) и Свобода (ученик на Дворжак). Следващият диригент е също чех – Венцеслав Павел. Първият българин, който поема ръководството на оркестъра (това става чак през 1920 г.) е възпитаникът на Букурещката консерватория Александър Наумов.
Първата международна изява на флотския духов оркестър е на 28 юни 1884 г., когато на борда на яхтата “Александър I” посещава Одеса, а на 2 юли с.г. – Севастопол. Тук е извършен и доков ремонт на кораба. С активното си участие в протоколните церемониали музикантите отбелязват по достоен начин и първото задгранично плаване на кораб от българския военен флот. Следващата изява на музикантите в чужбина е през 1893 г. в румънския град Турну Северин, а първото участие в презморска визита с кораб от Черноморския флот – през 1901 г. в Севастопол, на борда на крайцера “Надежда”. Когато през 1898/99 г. флотското командване се установява във Варна, заедно с него се премества и оркестърът. От тогава, още преди век, се поставя традицията музикантите да дават безплатни концерти за гражданството в Морската градина и на централния площад.
След Александър Наумов диригентската палка преминава през ръцете на талантливи музиканти и педагози: Петър Касабов, Георги Попов, Яким Попилиев, Емил Димчев, Емануил Манолов, Радослав Харалампиев, Венелин Крушев. Абсолютен рекордьор е капитан I ранг Ангел Кършанов – 30 години (1958 – 1988 г.) на “мостика”! Следват капитан II ранг Димитър Димитров и капитан ІІІ ранг Мирослав Трифонов.
Оркестърът е участник в музикални фестивали у нас и в чужбина. Негова “запазена марка” е откриването на ежегодните фестивали  “Варненско лято” и „Любовта е лудост” в черноморската ни столица. В звукозаписната си биография българският Naval Brass Band има издадени грамофонни плочи, аудиокасети и компакт-дискове. И днес трудно можем да си представим воински ритуал във флота и в крайбрежните гарнизони без участието на музикантите с пагони. Неотдавна, при откриването на обновената им концертна зала командващият ВМС вицеадмирал Минко Кавалджиев нарече оркестъра „мобилно и боеспособно флотско формирование”, на което може винаги да се разчита.
АТАНАС ПАНАЙОТОВ
Флотски оркестранти от 30-те години на ХХ век. Снимката е от фонда на Военноморския музей.
Представителният духов оркестър на ВМС изнася празнична програма на централния площад в Русе по случай годишнината от създаването на военния флот на България.
Капитан ІІІ ранг Мирослав Трифонов е щастлив, че юбилеят на оркестъра е честван под неговата диригентска палка.
Снимка главен старшина Георги Николов
Всяка година оркестърът изнася по няколко празнични концерта в Адмиралтейството.
Още преди век се поставя традицията музикантите да дават безплатни концерти за гражданите и гостите на Варна.

:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::