НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ФЕРИБОТ В ЛА МАНША
Строежът на първия от двата супер-ферибота по поръчка на P&O Ferries започна на 3 март т. г. с отрязването на първия стоманен лист в корабостроителницата на STX Europe във финландския град Раума.
Пътническите ро-ро фериботи, които са предвидени също и за превоз на товари и автомобили, се очаква да бъдат доставени през 2010 – 2011 г. за обслужване на връзката Дувър – Кале. Най–големият ферибот в Ла Манша означава съд с характеристики: водоизместване 49 000 тона, дължина 689 фута и палуби с дължина общо 2 700 метра за разполагане на автомобили. Корабът ще може да превозва над 180 товарни автомобила, до 195 туристически автомобила и 1750 пътника.
Двата съда са първите пътнически фериботи в света, които вече отговарят на новите изисквания на IMO - "Safe Return to Port" или “Благополучно завръщане”, преди още те да бъдат официално приети. Новите правила предвиждат в случай на авария на кораба, на всички пътници на борда да бъде осигурено най-необходимото и да продължи функционирането на определени системи за безопасното придвижване до близкото пристанище. Въведени са стандарти за функционирането на широк кръг корабни системи като противопожарна, електроснабдителна, двигателна, рулева и навигационна. Изискванията са в сила за всички плавателни съдове построени след 1 юли 2010 г.
Корабите ще бъдат означени с категорията PSMR (Propulsion and Steering Machinery Redundancy) от Lloyd's Register. Тя ще бъде присъждана в случаите, когато главната силова уредба и рулевата система са конфигурирани така, че в случаи на авария, корабът да разполага с достатъчно двигателна мощност и маневреност за безопасното му завръщане на пристан. Фериботите също така ще бъдат колкото се може по-безвредни за околната среда. За целта те са снабдени с хидродинамична форма на корпуса, която да спомага за оптимизиране работата на съда с минимум разход на гориво.
По LLOYD'S LIST:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::