НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
“ГОРДИ”, „ВЕРНИ” И „ЦИБЪР” СА ВЕЧЕ В СЪСТАВА НА БОЙНИЯ ФЛОТ
* Министърът на отбраната Николай Цонев: „Изпълняваме своята програма за издигането на боеспособността на българските ВМС и укрепването на оперативните способности на Българската армия”
Министърът на отбраната Николай Цонев и началникът на Генералния щаб на Българската армия генерал Златан Стойков участваха в тържествената церемония по присвояване на почетните имена на фрегатите с бордови номера 42 и 43 от състава на Военноморска база Бургас. Официални гости на церемонията, която се състоя на 20 март т.г. в Пристанище Бургас, бяха още командващият ВМС вицеадмирал Минко Кавалджиев, министърът на отбраната на Кралство Белгия Питър де Крем, началникът на Генералния щаб на Кралство Белгия - генерал-лейтенант Жак Девинтър, командващият на морското компонентно командване на Кралство Белгия контраадмирал Жан-Пол Робин, областният управител на Бургаска област Любомир Пантeлеев, кметът на Бургас Димитър Николов, генерали, адмирали, флотски ветерани. В пристанището бяха още минният ловец „Цибър” и фрегатата „Дръзки”. Бяха обявени заповедите на министъра на отбраната и на командващия ВМС за присвояването на почетните имена „Верни” и „Горди” на корабите и за зачисляването им в състава на бойния флот. От името на двата екипажа командирът на фрегатата „Верни” капитан ІІ ранг Галин Манев благодари на министерството на отбраната и на Адмиралтейството за оказаното доверие и заяви решимостта на военните моряци да бъдат достойни за имената на борда и да развяват българския военноморски флаг там, където националната сигурност на България и съюзническите ангажименти на страната ни изискват.
Кръстница на фрегатата „Верни” стана заместник-кметът на Бургас Ивелина Василева, а на „Горди” - инж. Зоя Димитрова от Камарата на инженерите-проектанти в Бургас. По стара традиция дамите разбиха бутилка шампанско о борда на корабите и пожелаха: „Лети през моретата, разнасяй славата на българските военни моряци!”. Кръстниците връчиха на командирите на корабите пръст от Военноморска база Бургас, поставена в гилзи от артилерийски боеприпаси. Сливенският митрополит Йоаникий и бургаски духовници извършиха водосвет и осветиха корабите. По време на тържествената церемония министърът на отбраната Николай Цонев връчи почетния знак „Свети Георги” на контраадмирал Жан-Пол Робин. Министър Николай Цонев и генерал Златан Стойков отличиха с награди и военнослужещи от екипажите на „Верни” и „Горди” за постигнати високи резултати във военноморската подготовка. Сред тях бяха и командирите на двата кораба капитаните ІІ ранг Галин Манев и Павлин Петков.
След церемонията официалните лица имаха възможност да разгледат корабите. И двете фрегати са от клас Е-71. „Верни” и „Горди” доскоро бяха в състава на ВМС на Кралство Белгия. Задачите, които изпълняват, са участие в ескортни операции, контрол и защита на корабоплаването, защита от въздушен, подводен и надводен противник, търсене и спасяване на бедстващи кораби и самолети на море, както и участие в операции и учения на НАТО.
След фрегатата "Дръзки" (също от клас Е-71), която пристигна и беше зачислена в състава на Военноморска база Бургас през 2005 г., българският военен флот се увеличи с още две фрегати - "Верни" и "Горди". Българският военноморски флаг на фрегатата "Горди" беше вдигнат на 22 август 2008 г. във военноморската база в белгийския град Зеебрюге. След извършен преход от Кралство Белгия, на 7 септември миналата година корабът беше тържествено посрещнат във Военноморска база Бургас. На 9 февруари 2009 г. във Военноморска база Зеебрюге, в тържествена обстановка над фрегатата "Верни" и над минния ловец "Цибър" се развя българския военноморски флаг. От 11 февруари до 2 март т. г., за първи път в историята на българските ВМС, отряд бойни кораби в състав фрегатата "Верни" с командир капитан ІІ ранг Галин Манев и минния ловец "Цибър" с командир капитан ІІІ ранг Димитър Желев, извършиха преход от Северно море, Атлантически океан, Средиземно море и преминаване през Проливната зона. Командир на прехода беше бригаден адмирал Георги Мотев, командир на Военноморска база Бургас. Фрегатата "Верни" беше тържествено посрещната в база Бургас, а минният ловец „Цибър” – в база Варна на 2 март 2009 г.
След церемонията за официалното присвояване на почетните имена на фрегатите „Горди” и „Верни” в Бургас, министърът на отбраната Николай Цонев заяви, че модернизацията на Българската армия и на ВМС е приоритетна задача: „Това е и един знак за сътрудничеството между България и Белгия. Първият кораб - „Дръзки”, също беше придобит по международен договор между Кралство Белгия и Република България. Сега придобиваме две фрегати и минния ловец ”Цибър”, като той ще бъде базиран във Военноморска база Варна. Смятам, че по този начин ние изпълняваме своята програма за издигане боеспособността на българските ВМС и укрепване на оперативните способности на Българската армия”, каза министър Цонев. На въпрос на журналисти дали е издавал заповед за нарязване на скрап на подводницата „Надежда”, министърът отговори отрицателно и допълни, че военното министерство има намерение да я предостави за нуждите на община Варна, като в момента се подготвят документите и необходимите процедури за тази цел. Министър Цонев допълни, че си взаимодействат много добре с колегите си от Кралство Белгия и се надява след посещението на колегата си министъра на отбраната на Кралство Белгия Питър Де Крем това сътрудничество да продължи и в други области, но не уточни в какви. Министър Питър Де Крем каза пред журналистите, че имат отлично сътрудничество с българските си колеги като партньори при участието във военните операции. По думите му, ключовата дума при това сътрудничество е „оперативна съвместимост”. Белгийският министър посочи също, че предишното име на „Цибър” е „Миосотис”, което в превод означава „незабравка” (наименование на цвете) и че във ВМС на неговата държава нямат да забравят тези четири кораба, но няма да тъгуват за тях, защото те сега са в ръцете на приятелите и съюзниците от българските ВМС.
На журналистически въпрос дали България ще може да произвежда собствени военни кораби министър Цонев отговори, че има създадена експертна група по този въпрос: „До края на месеца експертите трябва да преценят на базата на френско-българското междуправителствено споразумение дали може да получим лицензи за производството на кораби и да строим на българска територия”, каза той и уточни, това може да стане във военноремонтния завод „Флотски арсенал” във Варна.
Атанас Панайотов
Снимки автора
Пристанище Бургас, 20 март т.г. На преден план се вижда фрегатата „Верни”, а зад нея е фрегатата „Горди”.
Министърът на отбраната Николай Цонев бе посрещнат от бригаден адмирал Гeoрги Мотев – командир на Военноморска база Бургас.
Последни приготовления преди ритуала по присвояването на почетни имена на фрегатите
Под звуците на националния химн на участващите в церемонията кораби тържествено бяха издигнати военноморския флаг, гюйса и стенговите флагове.
Кръстница на фрегатата „Верни” стана заместник-кметът на Бургас Ивелина Василева.
Кръстница на фрегатата на „Горди” стана инж. Зоя Димитрова от Камарата на инженерите-проектанти в Бургас.
Счупената бутилка шампанско о борда на „Горди”
Сливенският митрополит Йоаникий и бургаски духовници извършиха водосвет и осветиха корабите.
По време на тържествената церемония министърът на отбраната Николай Цонев връчи почетния знак „Свети Георги” на контраадмирал Жан-Пол Робин.
Сред отличените военнослужещи от екипажите на двете фрегати имаше и дами.
Екипажите преминаха в тържествен марш.
Кръстниците изгледаха тържествения марш от официалната трибуна.
На борда на фрегатата „Верни” официалните гости бяха посрещнати от дежурния офицер на кораба старши лейтенант Станимира Флорова.
Министърът на отбраната Николай Цонев връчи на командира на „Верни” капитан ІІ ранг Галин Манев плакет на военното ведомство.
Генерал Златан Стойков връчи на капитан ІІ ранг Манев плакета на Генералния щаб.
От името на българските военни моряци командващият ВМС вицеадмирал Минко Кавалджиев благодари на министъра на отбраната на Кралство Белгия Питър Де Крем.
На среща между двамата министри на отбраната Николай Цонев връчи на Питър Де Крем морски офицерски кортик.

:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::