НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
Проект на Европейския съюз:
МОРСКИТЕ ВРЪЗКИ МЕЖДУ TRACEKA И
ТРАНСЕВРОПЕЙСКИТЕ КОРИДОРИ
Европейският съюз финансира проекта „Подобряване на морските връзки между TRACEKA и трансевропейските коридори” (Improvement of Maritime Links between TRACEKA and TENs Corridors). Проектът се изпълнява от консорциум от европейски фирми в състав Royal Haskoning и NEA (Холандия), и ВСЕОМ (Франция). В тази връзка от 9 до 13 март в Холандия и Белгия бе проведено обучение на експерти от България, Грузия, Румъния, Турция и Украйна в Холандия и Белгия с посещения в пристанищата Ротердам, Амстердам и Антверпен. На 26 март т.г. в София ще се проведе заключителен семинар по проекта, на който ще бъдат представени резултатите от него по следните теми: Маркетингов анализ на морския транспорт в Черноморския регион; Проучване на Ро-ро терминала на пристанище Самсун и предварително проучване на пристанище Филиос (пристанища на Турция на Черно море); Сигурност и беопасност; Port Community Sistem (PCS); Публично-частно партньорство. По време на семинара ще бъде представен проект за обединена система за морска сигурност в региона на Черно море Common Integrated Maritime Safety and Security Management System for the Black Sea region (SASEMAS).
Експерт в срещите по този проект от страна на Пристанище Варна ЕАД е директорът по експлоатацията инж. Александър Станков. Пред представител на „Морски вестник” той сподели, че Port Community Sistem (PCS) е непосредствена перспектива и за порт Варна, тъй като отделни нейни сегменти вече са факт. PCS изисква единен компютърен център в пристанището, в който информацията от и за корабособственика, агента, спедитора, митницата, железницата, КПП-то и др. субекти в процеса на обработването на товарите „влиза” и „излиза” при спазването на необходимото ниво на достъп до данните. Това подпомага както документооборота, така и по-ефективното използване на пристанищните съоръжения. PCS може да работи и в интерес на сигурността (ISPS Code). У нас Морската администрация вече има система за контрол върху корабоплаването, която може да стане част от PCS, а Пристанище Варна разполага със собствена система за обработката и следенето на движението на контейнерите. Сега се разработва аналогична система и за останалите товари, пристигащи или заминаващи от Пристанище Варна. Разбира се, необходими са и още мерки за постигането на окончателната хармонизация на нашата нормативна база с европейското законодателство.
МВ


Пристанище Варна разполага със собствена система за обработката и следенето на движението на контейнерите. Поглед към контейнерните площадки на Пристанище Варна Запад. Снимка Валентин Георгиев
Системата за обработката и следенето на движението на контейнерите работи безупречно и във Варна-изток.
Снимка от въздуха на порт  Самсун
Пристанище Филиос (близо до Зонгулдак) тепърва ще се развива, следвайки динамиката на TRACEKA.


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::