НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
Volvo Ocean Race:
ПОБЕДА, С КОЯТО ERICSSON 3 ПРЕНАПИСА
ИСТОРИЯТА
Поток от цифри се изля след победния финал на Ericsson 3 в Рио де Жанейро в края на най-дългия етап в историята на Околосветската ветроходна регата Volvo Ocean Race. 12 300 морски мили от Циндао до Рио, най-дълъг етап в историята на регатата, изминати за 40 денонощия, 5 часа, 37 минути и 57 секунди. Рекордно е и постижението на 60-годишния шкипер на Ericsson 3 Магнус Олсон! Най-възрастният участник в тазгодишното издание на регатата стана и най-възрастният шкипер, печелил етап. При предишните си пет участия в Околосветската регата, Олсон е бил шкотман. Разбира се, успехът на 60-годишния швед е немислим без приноса на два пъти по-младия норвежец Аксел Магдал. Неговото решение да тръгнат на север след пресичането на контролната врата при 36 градуса южна ширина бе повратния момент в етапа. За да имат скандинавците повод за празник в Марина да Глория в Рио. Решението на Магдал бе толкова неочаквано, че озадачи друг ветеран във флотилията – шкиперът на Telefonica Blue Боуи Бекинг. „Ако след северния вариант те спечелят етапа, това ще бъде нова страница в историята на регатата. В досегашните издания на Volvo Ocean Race, южният вариант винаги е бил печеливш. Не ми се иска да съм на мястото на Магнус, ако се провалят”, заяви преди три седмици Бекинг.
Два дни по-късно на борда на Ericsson 3 започнаха да берат плодовете на това решение – 280 мили аванс пред най-близкия преследвач. Макар и драматично намаляла до 6 мили, преднината бе запазена до невероятния финал в Рио. Който пък ще остане в историята с решението на двете яхти от Ericsson Racing Team да използват правото си на Stealth Play и да станат невидими за съперници, фенове и медии.
В заключение – заслужен успех за целия екипаж на Ericsson 3, който сега се наслаждава на живота в Рио! Да не забравим и нещо много важно – скандитата пресякоха стартовата линия в Циндао пет часа след останалите участници в етапа (разбира се без многострадалната Telefonica Blue). Това стана след изморителен преход от Тайван до Циндао, предшестван от още по-изнервящи ремонти из азиатските корабостроителници.
СТАНИСЛАВ ВИКТОРОВ

:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::