НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
Международна експедиция:
ПО ПЪТЯ НА ДРЕВНИТЕ ЕГИПТЯНИ
На 8 март т.г. международна група археолози, строители на реплики на дървени плавателни съдове и моряци завърши направата на пълномащабно копие на древноегипетски кораб и след съответните ходови изпитания излезе на плаване с него в Червено море. Експедицията има амбицията да премине по маршрута на древните египетски мореплаватели и да достигне до земята Пунт. С това име в древността са наричали Африканския рог, Йемен и Етиопия. Експедицията е финансирана от френски кинодокументалисти, снимачна група на които е на борда на кораба реплика.
Ръководител на групата е професорът по  антропология Черил Уорд от университета във Флорида, който в продължение на 25 години изследва историята на


древния Египет и търси доказателства за това, че египтяните не са били ограничени в устието на река Нил, а са достигали до приказната земя Пунт, наричана от тях Земя на Боговете, не само по суша, но и по море. Те са строели прекрасни мореходни кораби, без да употребяват дори и един гвоздей. Сглобявали са ги на принципа на днешните детски “конструктори” и са ги превозвали на части до крайбрежието на Червено море.
През 2006 г. при Уади Хавазиз, на края на египетската пустиня, в пещери, направени от древните египтяни, бяха намерени останки от най-древния в света плавателен съд на възраст 3800 години. Именно по реконструкцията на тези останки е построено копието, наречено Min of the Desert (Мин е богът на плодородието в древноегипетската митология). За строителството на кораба реплика са използвани дървени материали от елхи “Дъглас”, съпоставими по своите качества с ливанския кедър, главният материал за корабостроенето в древния Египет. Неговата  издръжливост е 120 години. Корабът реплика има дължина 20 метра, ширина - почти 5 метра, товароподемност - 17 тона, водоизместване - 30 тона. Експедицията ще проплава с него около 2000 мили до Пунт и обратно.
MB:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::