НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
ЕС Е НА ПЪТ ДА ПРИЕМЕ ПРАВНИТЕ РАМКИ ВЪВ ВРЪЗКА С ПРЕСЛЕДВАНЕТО НА ПИРАТИТЕ
Правните екипи на ЕС стесняват кръга около споразумението, което ще позволи на военноморските сили, опериращи в Аденският залив, да преследват съдебно пирати в няколко страни в региона. Кения, Танзания, Етиопия и Египет са набелязани като потенциални такива юрисдикции.
Двустранните отношения между страните са уреждали само ограничено преследване, но всеобща правна рамка по проблема досега не е била създавана.
Според британския главнокомандващ на ВМС на ЕС, опериращи в региона, контраадмирал Филип Джоунс, досега тази ситуация е спъвала усилията да се премахне пиратството в Сомалия. “Ключът, който търся като военен командир на тази операция, е  съвкупност от приложими правни инструменти, които на първо място трябва да повишат нивото на риск за пиратите, предприемащи атаки, и да осигурят много по-ефективно противодействие на тази дейност,” заяви той пред Lloyd’s List. “В момента за тях при съотношение „риск – награда” везните са наклонени твърде много в полза на наградата. Ние на всяка цена трябва да атакуваме това.”
От 1 ноември 2008 г., когато ЕС пусна в ход силовата антипиратска операция “Атланта” в Аденския залив, текат сложни дипломатически и правни преговори. Според участника в тези преговори Адам Филипс споразумението с Кения е във финалният си етап, докато отделни преговори с няколко други държави продължават. Целта на преговорите е да се създаде
правен указ, който да позволява на всички европейски сили, присъстващи в залива, да арестуват пирати както в открито море, така и в сомалийски териториални води, които след това да могат да вкарват в съседна брегова държава за съдебен процес и разследване.
Препъни камък в преговорите обаче се явява политическото желание сред страните членки да се избягва подписването на споразумения с държави, които прилагат смъртното наказание. “Някои от страните членки изпитват затруднения с други държави от региона, с които може да успеем да стигнем до споразумение. Те имат своите национални притеснения дали това е съвместимо с европейският закон за човешките права,” обясни Адам Филипс. “Ние търсим увереност, че на каквото и наказание да са осъдени пиратите, то няма да е смърт.”
Въпреки скорошното обещание на властите на Йемен да увеличат усилията си за борба срещу пиратството, стана ясно, че страната, която запазва смъртната присъда, няма да се присъедини към правното споразумение на ЕС. В двустранните дискусии с американските власти пък се явява пречка безпокойството за здравината на правната система на Йемен и способността й да преследва съдебно заподозрени.
Представител на Международната шипингова камара (ICS) съобщи за Lloyd’s List, че приветстват широкото правно споразумение на ЕС, което е положително развитие в продължаващата борба с пиратството в региона .
“Надяваме се, че това ще окуражи други нации за приемането на подобни спогодби,” допълни той.
По LLOYD’S LIST


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::