НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
„Академик”:
ЧЕТВЪРТ ВЕК ФЛАГМАН НА БЪЛГАРСКАТА
МОРСКА НАУКА

158 национални и международни експедиции са пребивавали на борда на кораба
На 27 юли т. г. Институтът по океанология – Варна, организира честването на 25-та годишнина от въвеждането в експлоатация на научно-изследователския кораб “Академик” на Българска академия на науките, останал единственият действащ кораб от класа си в целия Черноморски регион. През целия този четвърт век корабособственик на специализирания плавателен съд е БАН, а оператор - Институтът по океанология – Варна. Корабът плава под български флаг, а пристанището на регистрация е Варна.
С Указ № 235 от 25 януари 1984 г. на Държавния съвет на Народна Република България (публикуван в “Държавен вестник” бр. 9 от 1984 г.) се дава името “Академик” на научноизследователския кораб на Института за морски изследвания и океанология на БАН – Варна. Първи капитан на „Академик” е Николай Колев (по-късно известен като капитан Николай Дамянов, един от ветераните на Варненската пилотска станция. На 24 юли 1984 г. е церемонията по тържественото именуване на научно-изследователския кораб. Събитието е отразено от тогавашния официоз вестник “Работническо дело”. От информацията, поместена в него узнаваме, че „Академик” е „кръстен” на новия кей на Кораборемонтния завод „Одесос” от деветгодишната Ангела Гълъбова, ученичка от Националното експериментално училище при Комитета за култура в София. Официални гости на тържеството са академик Ангел Балевски – председател на БАН, адмирал Бранимир Орманов – председател на Националния океанографски комитет при Държавния комитет за наука и технически прогрес, Страхил Христов – председател на Окръжния народен съвет и др.
Пред кореспондента на „Работническо дело” академик Балевски заявява: „Много години правихме усилия да се снабдим с научно-изследователски кораб. Сега съм много радостен, че тези усилия са осъществени. Българската академия на науките разполага с кораб, който е в добри ръце – на научните работници от Института за морски изследвания и океанология. Той ще бъде съоръжен със съвременна научно-изследователска апаратура за най-разнообразни морски изследвания. Ние трябва основно да изследваме нашия шелф, да видим какво можем да получим и от морската вода. Този плавателен съд ще извършва изследвания и в океаните”. След броени дни „Академик” излиза в открито море. А колкото до плаванията в океаните, ще стане дума малко по-нататък. Иначе още на следващата година новопридобитият научно-изследователски кораб се появява на специален български пощенски блок: марка с изображението на кораба по повод 25-та годишнина на Междуправителствената океанографска комисия и във връзка с XIII-та сесия на Генералната асамблея на комисията под егидата на ЮНЕСКО.
Научно-изследователският кораб на БАН е с водоизместване от 1225 тона, има дължина от 55,5 м, широчина – 9,8 м, гази 4,8 м и има далечина на плаване от около 7500 мили. Екипажът от около 22 души и научният състав от 20 души могат да разчитат на автономност на плаването (при скорост до 9,5 възла) до 35 дни. „Академик” е построен в завод „Киевска кузница” (СССР) през 1979 г. като риболовен траулер. България купува риболовния кораб от Турция, където той е използван под името "Altinel-1". След първоначалното оборудване с навигационна и научно-изследователска апаратура, „Академик” преминава следващо преоборудване през 1988 г. И слава Богу, защото след 1989 г. за него настъпват трудните времена, съпътстващи прословутия български преход. Следващият му основен ремонт приключва едва през 2001 г., а през 2006 г. корабът преминава и през класов ремонт.
За доставката на „Академик” има различни версии. Очакваме спомените на сина на адмирал Орманов – капитан I ранг от резерва доц. д-р Чавдар Орманов, в които да се опише защо БАН предпочита да закупи траулер, който тепърва да преоборудва, пред съвременен и оборудван с най-нова изследователска апаратура кораб от скандинавска държава. При това сметката с доставката на научно-изследователския кораб излиза доста по-изгодна от тази за преустройството на траулера. Кой е бил заинтересован от тази неизгодна сделка? Разбира се, не по-малко интересни ще бъдат и спомените на първия капитан на „Академик” Николай Дамянов. Засега и двамата очакват музата на вдъхновението...
Така или иначе доставката на „Академик” е факт и вече четвърт век той е флагман на българската морска наука. Езикът на статистиката е достатъчно красноречив. Събраните научни данни от експедициите, проведени с „Академик”, са следните: 1300 профила на температура и соленост; 500 химични профила; 250 профила за фитопланктон; 100 профила за зоопланктон; 400 сеизмоакустични профила; 200 бентосни и грунтови проби; 60 XBT профила. В дневника на кораба са записани и редица международни експедиции от най-ново време: HYDROBLACK – 1991; COMSBLACK – 1992; COMSBLACK – 1995; Black Sea USA-BG - 2002;
BLACK SEA RECOVERY – 2003; BLACK SEA RECOVERY – 2004; Bio-optics of the Black-Sea – 2006; BLACK SEA RECOVERY – 2006; WHOI-IO Black-Sea’2006 – 2006; SESAME – 2007; SESAME - 2008; ASCABOS-XBT 2008; SESAME – 2009; Bio-optics of the Black-Sea – 2009. Буквално дни преди своя юбилей, „Академик” отново бе на море с международен изследователски екип.
И още малко статистика: за 25 години експлоатация под български флаг на борда на кораба са пребивавали общо 158 експедиции (средно по 6,5 на година) в продължение на 1176 дни, или средно по 55 дни за експедиция годишно.
Оказва се, че казаното от академик Балевски преди 25 години не е било пропагандно изхвърляне. В края на 2006 г. в нашия печат се появиха изявления на ръководителя на българската полярна експедиция проф. Христо Пимпирев, че за да достигнат до о. Ливинстгън, българските полярници буквално пътуват на международен автостоп. Тъй като страната ни досега не е осигурила транспортно средство за експедицията, тя разчита на милостта на други държави: „До последно не знаем дали и кога ще ни вземат на кораб, пътуващ до и от Антарктида. Има една непрекъсната несигурност” - оплаква се той и предлага да се преоборудва нашия „Академик” за тази цел: „Корабът "Академик" е оборудван отлично за научни изследвания, а освен това към него има малка подводница. С нея може да се слезе до 100 м дълбочина и да се вземат проби от морското дъно. Така за първи път учените ни ще могат да влязат в крайбрежните води на южния океан за съвсем нови проучвания. Предложението на антарктиците ни е корабът да се използва за нуждите на експедицията ни за четири години. Те са изчислили, че едно пътуване ще струва около 1-1,5 млн. лева.”
Тези пари така и не се намират. През ноември 2007 г. проф. Пимпирев отново призовава правителството за отпускането на един милион лева за плаването на „Академик” до Антарктида. И отново не е чут и не е разбран. Сега в условията на тоталната икономическа криза ще е още по-трудно, но за нуждите на българската наука един милион лева ще е нищожна инвестиция в сравнение с очакваните научни резултати и с международния престиж на българската наука. Може би пък един ден академик Балевски наистина да се окаже пророк.
„Морски вестник” пожелава на колегите и на приятелите от Института по океанология към БАН още много успешни експедиции на борда на „Академик”. А пък защо не и до Антарктида?
АТАНАС ПАНАЙОТОВ
Снимките са от архива на ИО-БАН


юни 2009 г.
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
Научно-изследователският кораб „Академик” на постоянното си домуване на кей, разположен на канала „Море –езеро”, във варненския квартал „Аспарухово”
Спускане на изследователската миниподводница РС-8В от борда на „Академик”
На ремонт в КРЗ „Флотски арсенал”
Документална снимка от първото преустройство на „Академик” в Кораборемонтния завод „Одесос”, 1984 г.
Посещение на представители на БАН на борда на „Академик” през 80-те години на миналия век.
Първият капитан на „Академик” Николай Колев (Дамянов) посреща представители на БАН на борда.
Подготовка на изследователска апаратура за спускане зад борд
Иначе още на следващата година след приемането му, новопридобитият научно-изследователски кораб се появява на специален български пощенски блок: марка с изображението на кораба по повод 25-та годишнина на Междуправителствената океанографска комисия и във връзка с XIII-та сесия на Генералната асамблея на комисията под егидата на ЮНЕСКО.
Участници в научно-изследователската експедиция SESAME 2009 през м. април т.г.
Маршрути на част от експедициите, осъществени на борда на „Академик”
Четвърт век логото на БАН стои върху димохода на „Академик”.
Сегашният директор на ИО-БАН доц. д-р Атанас Палазов по време на експедиция на борда на „Академик”