НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 
Пътешественикът Тим Северин:
МОИТЕ ЕКСПЕДИЦИИ СА МОИТЕ КНИГИ
Щастлив съм, че отново съм във Варна – този път по повод промоцията на новата поредица от книги на издателство „Сиела”. Малко преди откриването на тържеството един от българските журналисти ме попита как с няколко думи бих се описал сам. Моят отговор беше: „Аз съм писател”. Защо смятам така? Защото повечето от моите експедиции могат да бъдат определени и като моите книги. Чрез моите книги аз мога да разкажа, да споделя с читателя за моите пътешествия.
Така стана и с „Кръстоносци”. Най-хубавата част от моето пътешествие е и най-хубавата част от моята книга, и тя е свързана с България, където поехме по старите римски пътища. Тук се радвах и на страхотно гостоприемство. Често ме питат какво най-много си спомням от това пътешествие. Когато пресичахме България с коне по пътя си към Йерусалим, преминахме през малко българско село. Една възрастна жена спря моя кон и поиска да ми даде нещо. Оказаха се три малки монети. Узнала, че яздим към Йерусалим и ме помоли да ги поставя тези монети на Божи гроб. Приех и месеци по-късно аз изпълних обещанието си. И когато вече работех над книгата си за това пътешествие, все не можех да намеря финалните думи, с които да обобщя преживяното. Реших, че няма да измисля нищо по-добро от това да разкажа за изпълненото от мен обещание пред тази възрастна жена от България.
Всичките ми експедиции не принадлежат нито на мен, нито на хората, с които съм бил в един екип. Те принадлежат на много нации, на много държави. Плавал съм с гръцки моряци в гръцки води, във виетнамски води – с виетнамци, в Черно море - с българи... Радвам се, че тук - на тържеството, е един от тях – Хенрих Кокончев. Навсякъде намирах съмишленици, навсякъде бях посрещан не само с любопитство, но и с гостоприемство. Затова се радвам много, че всички мои книги могат да бъдат прочетени и от българите, които проявяват интерес към пътешествията.
МВ
Снимки Атанас ПанайотовТим Северин в Археологическия музей във Варна, 3 септември 2009 г.
Известният български ветроходец Хенрих Кокончев (вляво) и сподвижникът на Тим Северин - Теодор Троев, си припомниха мигове от плаването в Черно море.
И директорът на Военноморския музей д-р Мариана Кръстева получи автограф от Тим Северин.