НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 
ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”:
ОБМЯНА НА ОПИТ С ВОЕННОМОРСКАТА АКАДЕМИЯ НА САЩ В АНАПОЛИС
В изпълнение на Програмата за военни контакти между България и САЩ бе осъществено посещение на представители на ВВМУ “Н. Й. Вапцаров” във Военноморската академия на САЩ в гр. Анаполис, щата Мериленд. След дългогодишни опити най-после се осъществи тази важна за нас среща с ръководството на Военноморската академия на САЩ в Анаполис, сподели за вестника проф. д.в.н. капитан І ранг Боян Медникаров: „Началникът на ВВМУ капитан І ранг Димитър Ангелов и аз бяхме на тридневна визита в Анаполис с цел запознаване с организационната структура, програмите и прилагането на съвременни методи на обучение в най-голямата военноморска академия на САЩ и тяхното прилагане в Морското училище.”
Ръководителите на най-старото техническо училище в страната са били посрещнати на високо ниво, а за тяхната визита е отговарял капитан ІІІ ранг Триш Бароус, представител на Програмата за морско партньорство на ВМС на САЩ. Американските домакини предоставят на българските си колеги пълни възможности за опознаване на живота в академията, организацията на работа и обучение, порядките и традициите тук, изграждани повече от столетие. „В рамките на краткото посещение, нашата делегация участва в редица брифинги, срещи, посещения на различни учебни и научни обекти. Специално внимание бе обърнато на самата организация на учебния процес и структурирането на учебните планове. Установихме общи моменти, както и интересни разлики по отношение на обучението на курсанти и възпитаници, което доведе до заключението, че ВВМУ “Н. Й. Впцаров” провежда твърде модерна образователна политика, съответстваща на стандартите на най-престижните военновморски и морски учебни заведения в света” - каза капитан І ранг Медникаров – заместник-началник по учебната и научната част на Морското училище. Капитан І ранг Димитър Ангелов потвърди ползотворния характер на посещението в Анаполис и задоволството си от нивото на срещите и особено с началника на Военноморската академия на САЩ вицеадмирал Джефри Фаулър.
Военноморската академия на САЩ в Анаполис традиционно се слави със специалното внимание, което се дава на лидерската подготовка на бъдещите морски офицери. Интересна се оказва практиката тук курсантите от по-старшите курсове реално да изпълняват командни длъжности и да обучават по-младите си колеги. Изключително строгото отношение към първокурсниците в американската академия излиза извън рамките на допустимите норми у нас например, но там се приема нормално. Интерес представлява и американската практика да се създават подразделения от курсанти, които да имат свои независими щабове, работещи по различни направления – учебен процес, спортна дейност, взаимоотношения, морал, сексуален тормоз, общуването между етносите, религиите и др. Това са актуални въпроси, свързани с особеностите на ВМС на САЩ. Спортната слава на Академията в Анаполис също е известна по света. В хода на посещението, ръководството на Морското училище във Варна обменя и дискутира идеи за организирането на по-добри спортни практики.
Кандидатстването и предварителната подготовка към сериозните приемни изпити във военноморско висше учебно заведение също е била съществена част от обмяната на опит в американската военноморска академия. Благородно можем да завиждаме на нашите колеги в Анаполис за това, че всяка година те имат над 15 000 кандидатстващи младежи и девойки за 1300 места, сподели капитан I ранг Медникаров. Това принципно предоставя възможност за една добра селекция на бъдещите възпитаници. Военноморската професия в САЩ е високо престижна и авторитетна. Завършилите Военноморската академия в Анаполис служат в надводния флот на САЩ, който се разделя на две подгрупи – за кораби с конвенционални енергетични уредби и за кораби с ядрени енергетични уредби. Сериозна група офицери се готви за морската авиация и за подводниците, за корпуса на морската пехота, а също и по-малки групи за силите за специални операции. Много доброто финансово осигуряване на американската академия е от бюджета на флота. В момента в Анаполис се обучават около 40 чуждестнанни курсанти. Между тях няма българи.
СВЕТЛА ТУХЧИЕВА
Снимки ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”Капитан I ранг Димитър Ангелов (в средата) и капитан I ранг проф. д.в.н. Боян Медникаров (в ляво), заедно с част от домакините пред един от многобройните учебни кораби на Военноморската академия в Анаполис.
Почетен караул от първокурсници по време на церемония в академията.
Поглед към част от учебната ветроходна база на академията.
Общ строй на различните подразделения в академията.