НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 
ВЪЗСТАНОВИХА ПАМЕТНА ПЛОЧА НА МОРЯКА-ПОЕТ НИКОЛА ВАПЦАРОВ
Пред новопостроения ресторант „Димят” бе възстановена паметната плоча, посветена на словото на поета Никола Вапцаров на прощалната вечеря на випуск 1932 на Морското училище във Варна. Това стана с официална церемония, организирана от ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”, Българския морски съюз, Съюза на офицерите и сержанта от запаса и резерва – Варна. На същото място, тогава бирария „Грозд”, на 16 юли 1932 г. Никола Вапцаров произнася словото си, в което посочва, че той и съвипускниците му са „рожби на епохата, която прави историята”. Плочата е поставена от 48-и Вапцаровски випуск на ВВМУ на 23 юли 1983 г. по идея на капитан далечно плаване Николай Йовчев и реализация на известния варненски график Тома Томов. Тази плоча е запазена от сегашния собственик на „Димят” Димитър Лефтеров, който я предостави на организаторите на тържеството.
Слова произнесоха капитан Васил Дачев от Българския морски съюз, Коста Базитов – заместник-кмет на Варна и бивш директор на училищата с името „Вапцаров” във Варна и в Суворово, началникът на ВВМУ капитан I ранг Димитър Ангелов. Група курсанти от училището и флотски ветерани поднесоха венци и цвета. Така варненската общественост изпълни една от своите
идеи за отбелязването на 100-годишния юбилей от рождението на моряка – поет, и за включването в международната кампания в негова чест, която тази година ЮНЕСКО организира в световен мащаб.
По-късно, пред журналисти началникът на ВВМУ съобщи, че авторитетът на Морското училище непрекъснато нараства. Доказателство за това е, че през последните три години броят на новоприетите студенти се увеличават с по 50 души ежегодно, а през тази година кандидатите за училището са били два пъти повече от приетите. 350 са редовните студенти,100-задочниците, курсантите са 25, от които четири са дами.
Атанас Панайотов
Снимки автора
Текстът на речта на Никола Вапцаров от 16 юни 1932 г. можете да прочетете в рубриката „Документи” за м. септември 2009 г.Възстановената паметна плоча
Официалните гости. Капитан I ранг Димитър Ангелов приветства участниците в церемонията.
Курсанти и флотски ветерани демонстрираха почитта си към патрона на ВВМУ.