НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 
Военноморска база Варна:
ДИВИЗИОНЪТ ЗА ПОДВОДНИ ОПЕРАЦИИ ДЕЙСТВА НА МОРЕ
Независимо от ограниченията, наложени от икономическата криза, бойната подготовка във Военноморска база Варна с командир комодор Емил Ефтимов продължава с използването на всички възможни резерви. Настоящата седмица е най-напрегната за дивизиона за подводни операции с командир капитан I ранг Камен Кукуров. Аварийно-спасителният отряд с командир капитан-лейтенант Даниел Тодоров (офицер на годината в Българската армия за 2008 г.) продължава усвояването на затворения водолазен звънец на специализирания кораб „Протео” в южните военноморски полигони. След позиционирането на кораба, извършено от неговия командир капитан-лейтенант Милен Манолов, започнаха дълбоководните водолазни спускания. Като първи оператор на звънеца се изяви самият капитан-лейтенант Тодоров, а първи започна да действа на дълбочини над 55 метра старшина I степен Петър Петров, последван от останалите водолази от отряда.
Капитан I ранг Кукуров посочи пред представител на вестника, че използването на досегашната технология с използването на въздух от водолазите позволява спусканията до 60 метра. Самият водолазен звънец дава възможности за действия и до 120-метрови дълбочини, но при използването на газови смеси. Това е планирано за изпълнение през следващата учебна година. Той изтъкна също, че друго поделение от дивизиона за подводни операции – школата за водолази с началник капитан-лейтенант Красимир Дамянов, също действа на море и отработва осигуряване на задачи, изпълнявани от взаимодействащи поделения. Техният пореден лагер-сбор е на армейския зенитен полигон край Шабла.
Според комодор Ефтимов, планът за бойната подготовка се изпълнява и благодарение на своевременното съдействие от страна на Щаба за подготовката на ВМС. Проявеното разбиране и осъществената бърза координация със съответните планиращи и осигуряващи звена дава възможност на екипажите и подразделения да съсредоточат своите основни усилия върху изпълнението на основните им задачи.
Атанас ПанайотовАварийно-спасителният кораб “Протео” позиционира преди началото на дълбоководните водолазни спускания. Снимка старши лейтенант Валентин Георгиев
През този „прозорец” светът изглежда по-различен. Снимка мичман Гинчо Гинчев