НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 
ВДИГНАХА „ИЛИНДЕН” ОТ ДЪНОТО НА ОХРИДСКОТО ЕЗЕРО
На 19 септември по обяд е започнал първият опит на хърватската фирма „Дубина” за вдигане от дъното на потъналия след трагичния инцидент от 5-ти септември – кораб „Илинден”. Укрепването е било осъществено с 24 въздушни балона, като акцията е проведена в присъствието на всички специалисти и под ръководството на главния секретар на вътрешните работи на Македония - Тодоровски.
Опитът е успешен и корабът е изваден. По-късно „Илинден” бе отбуксиран до един от каналите на охридското пристанище от Гражданска полиция. Следващите действия на разследващата група ще са извършване на обстоен физически оглед. Късно снощи се е състояло съвещанието на експертите. С това вероятно ще приключи първият етап от разследващите действия в Охрид. Очаква се екипът на Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС) - специалисти по транспортни произшествия, изпратен по поръчение на министър Александър Цветков, да се прибере в България в края на седмицата.
МВСпециалисти от хърватската фирма „Дубина”, които участваха в операцията по вдигането на „Илинден” от дъното на Охридското езеро.
Снимката е предоставена от пресцентъра на МТИТС.