НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 
СИНЪТ НА ГЕРОЯ ОТ БАЛКАНСКАТА ВОЙНА ГЕОРГИ КУПОВ УЧАСТВА В ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА БАЛЧИК ПРЕЗ 1940 Г.
Днес, 21 септември, Балчик празнува годишнината от своето освобождение и завръщане в пределите на Отечеството. След две десетилетия под румънско владичество, натрапено от жестокия за България Ньойски договор (1919 г.) след края на Първата световна война. По този повод в Белия град ще се състои честване, по време на което ще бъде изпълнен воински церемониал с участието на подразделение от Военноморска база Варна.
Много е писано за това как на 21 септември 1940 г. почти целият Военноморски флот на Царство България (три торпедоносеца тип „Дръзки”, два торпедни катера тип „Люрсен” и десантна част, формирана от Морското училище, натоварена на парахода „Бургас”), поемат от Варна към Балчик. Те са водени от тогавашния началник на Флота на Н.В. капитан I ранг (по-късно контраадмирал) Асен Тошев. Посрещнати като освободители с венци и цветя, военните моряци оповестяват края на омразното румънско владичество и възстановяват българската държавност в тази част на Южна Добруджа.
Малко известен е фактът, че един от участниците в тези събития е и мичман I ранг Воин Купов – синът на прославения командир на „Дръзки” мичман I ранг Георги Купов, торпедирал турския крайцер „Хамидие” на 8 ноември 1912 г. Той предвожда знамето на Морското училище и слиза от парахода „Бургас” непосредствено преди знаменосеца. Този исторически миг е запечатан на фотография, която поместваме днес. Тази снимка предостави за сканиране на Военноморския музей капитан I ранг от запаса Анатоли Златаров близо година преди смъртта си (14 юли 2006 г.). Благодарение на това тя достига до вас – читателите на „Морски вестник”.
За съжаление Воин Купов си отива рано от този свят. Месеци след освобождението на Балчик той участва заедно със своите подчинени от Морското училище в зимно учение със стоварване на учебен десант от гребни лодки. Като преценява, че лодката, на която той е командир, няма да може да достигне безпрепятствено до брега, се хвърля в ледените води на Черно море с буксирно въже, стига до брега и я издърпва. Това Воин Купов прави с цел не само да покаже личен пример на бъдещите офицери, но и за да ги предпази от простуда при непредвиденото плуване в зимното море. Заболява от тежка простуда, която преминава в неизлечима пневмония и умира.
АТАНАС ПАНАЙОТОВМичман І ранг Воин Купов при освобождението на Южна Добруджа, 21 септември 1940 г., Пристанище Балчик. Сканираното изображение на снимката се съхранява във Военноморския музей.