НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 
КОМЕНДАНТЪТ НА ПРИСТАНИЩЕ ВАРНА ОБОГАТИ КОЛЕКЦИЯТА СИ
Комендантът на Пристанище Варна Драгомир Петров – известен колекционер на оръжия и други старинни предмети, обогати колекцията си. Тази новина той не само не отрече, но и позира пред обектива на „Морски вестник” с най-новата си придобивка – напълно оригинален туарегски меч, известен на колекционерите като „такуба”. Хладното оръжие той е спечелил на търг по интернет.
Как се е появил този меч в България? Нашенец, практикуващ лекар в Алжир, успял да излекува от тежко заболяване двете момчета на племенен вожд на туарегите, които живеят в южната част на Алжир – в „сърцето” на пустинята Сахара. В знак на благодарност, вождът му връчва оригинален меч, изработен по каноните на племето. Тези мечове, разказва Драгомир Петров, са два вида. Едните са направени от внесени някога остриета от фирмата „Солинген” по време на войните в региона. Тези заготовки са преработени по образец, който туарегите използват. Другите са местно производство, ковани на ръка. Придобивката на коменданта на Пристанище Варна е точно от този вид, като доказателство за това са специалните щемпели за качество, наречени „дукари”. Въпреки че туарегите отдавна ползват огнестрелно оръжие, мечовете имат важно церемониално значение за тях и всеки мъж от племенната аристокрация, навършил 18 години, получава меч „такуба” и го носи като знак за родова принадлежност.
Справката в „Уикипедия” показав, че туарегите населяват Северна Африка - Алжир, Мали, Либия, Буркина Фасо, и Нигер. Те са номадски народ, който векове наред обикаля с камилски кервани из Сахара. Високи и със светла кожа, мъжете се забулват още с влизането си в пубертета, като някои твърдят, че това ги предпазва от злите духове, които се вселяват в човека през устата. Те носят дълги мечове и ками, а щитовете им са изработени от кожа на бяла антилопа. Според някои изследователи това са наследниците на тайнствените войни с колесници, избягали от Либия към 1000 г. пр.н.е. и увековечени във фреските на Тасили.
Името „туареги” е от арабски и означава „изоставени от бога”, защото те доста късно са приели ислямската религия и все още проявяват известни различия от общоприетите вярвания. Жените не покриват лицата си и вземат дейно участие в семейните дела, а туарегските семейства обикновено са моногамни.
Може би не случайно „Фолксваген” избра за име на своя автомобил VW Touareg V10 5.0 TDI 6AT, който беше избран за №1 в категорията 4х4 на конкурса „Кой е автомобилът 2007” у нас.
МВ
Снимки МВКомендантът на Пристанище Варна Драгомир Петров с новата си придобивка.
Туарегският меч „Такуба” отблизо.
Млад мъж туарег в наши дни. Снимка Интернет