НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 
КРЪГЛА МАСА В ТРАНСПОРТНОТО МИНИСТЕРСТВО ЗА СВЕТОВНИЯ МОРСКИ ДЕН 2009
Заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Камен Кичен участва вчера в кръгла маса на тема: „Измененията на климата: Предизвикателство и към българското корабоплаване”. Събитието се проведе в сградата на министерството. По инициатива на Международната морска организация (ИМО), последната седмица на месеца се чества Световният ден на морето.
На кръглата маса присъстваха представители на браншови организации и на отговорни институции. Те, заедно със зам. министър Кичев и експертите от „Морска администрация” дискутираха проблемите, свързани с влиянието на вредните газове от корабоплаването за климатичните изменения и последствията за живота на планетата. Бяха обсъдени спешни мерки и нормативни решения в тази насока. Предстои да бъде изготвено общо становище на ИМО до участниците в Световната конференция на ООН през декември т.г. в Копенхаген. Целта е да се създаде подкрепа за ново всеобщо споразумение за климата, което да наследи изтичащия през 2012 г. Протокол от Киото.
Тази инициатива допринася за популяризиране на Световния ден на морето в страната ни. Представено бе българското законодателство в областта на корабните горива и оповестени резултатите от 59-та сесия на Комитета по опазване на морската околна среда към Международната морска организация, която се проведе на 13-17 юли 2009 г. в Лондон. Участниците бяха поздравени писмено от генералния секретар на ИМО Ефтимиос Митропулос.
МВ
Снимка Пресцентър на МТИТСЗаместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Камен Кичен (вляво) и изпълнителният директор на ИА „Морска администрация” капитан Николай Апостолов по време на кръглата маса.