НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 
„КАЛИАКРА” ОТНОВО БЕ ПЛАВАЩИЯТ МОРСКИ
УНИВЕРСИТЕТ НА БЪЛГАРИЯ

На 25 септември т.г. сутринта на Морска гара Варна се завърна учебната баркентина „Калиакра”. Ветроходът успешно представи България на регатата Tall Ship Races Baltic 2009. Многолюдно множество посрещна кораба, като най-много посрещачи имаха практикантите на борда. Този път, за разлика от предишни регати, дъщерята на капитан Тома Томов – Олга, не бе сред посрещачите, тъй като бе на борда. Тя се присъедини към останалите студенти в пристанището на Санкт Петербург, след като си взе всички изпити и можеше да се посвети изцяло на морската практика под ветрила. Сред първите, които поздравиха екипажа и практикантите, бе изпълнителният директор на Параходство БМФ АД к.д.п. Христо Донев. Сред официалните лица бяха също председателят на Общинския съвет във Варна, началникът на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” капитан I ранг Димитър Ангелов, директорът на Българския морски квалификационен център к.д.п. Александър Калчев, ръководителят на направление „Плавателен състав” в Параходство БМФ АД Лъчезар Митев. Другата практикантка – също с името Олга, бе посрещната от своята майка – д-р Таня Кирова, започнала своята професионална кариера като корабен лекар в Параходство БМФ.

Капитанът на „Калиакра” Тома Томов:
ДОВОЛЕН СЪМ ОТ ПРАКТИКАНТИТЕ НА БОРДА

Плаването не беше леко, нормално е да не прилича на никое друго плаване. Сега проплавахме около 10 500 мили, посетихме 14 пристанища. Единственото, което се повтаря и след другите плавания е, че съм много доволен от практикантите – момчетата и момичетата. Тези 12 представители на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” и един - на Техническия университет – Варна, се справиха отлично с поставените им задачи. Момичетата действаха наравно с момчетата. Пристанищата бяха интересни за практикантите: красотата на Санкт Петербург е несравнима, а в Рощок бяхме общо 240 плавателни съда! Във всяко от посетените пристанища имаше добре организирана програма за нашето пребиваване. По време на гонките на регатата имахме възможност да плаваме и в тихи, и в спокойни води, и в щормове. Известно е, че по време на първата гонка нашият непосредствен съперник – еднотипната полска баркентина „Погорие” счупи и трите си мачти.
В пристанище Турку направихме презентация на Варна като град-домакин на регатата Historical Seas 2010. Посетиха ни представители на всички кораби, дойдоха и организаторите от Sail Trayning International. Обменихме опит и с домакините от Турку. По време на първата гонка бяхме в първата шестица, но като се случи инцидентът с „Погорие” останахме три часа да се въртим около тях, за да им съдействаме. След като им паднаха мачтите, им се повредиха и антените. Имаха под ръка само едно ръчно УКВ. След това не сме искали компенсация, защото изпълнихме моряшкия си дълг. Не съжалявахме за изгубеното време, а за това, че още в началото отпадна основния ни съперник. В края на втората гонка бяхме в първата тройка, но прословутият коефициент отново ни отпрати назад – на 7-о място. А финалът беше много интересен и драматичен. С тактически ходове излязохме напред, но... Не само ние, и други кораби се борят за коригирането на този коефициент. Стари кораби с добър коефициент финишират 20 часа след нас, а след това ни изпреварват в класирането!

Председателят на Общинския съвет във Варна Борислав Гуцанов:
НА 24 МАЙ ДОГОДИНА ЩЕ ИМА МАНИФЕСТАЦИЯ С ЕКИПАЖИ НА ВЕТРОХОДИ

Регатата Historical Seas 2010 за Варна ще започне на 20 май 2010 г. Дотук има 10 кораба от клас „А” – като „Калиакра” и по-големи, които са заявили участие. Надяваме се на повторна визита на „Америго Веспучи”, само преди месец и нещо беше истинска атракция и за варненци, и за гостите на града. На 24 май традиционната манифестация на Деня на българската просвета ще започне с дефилиране на екипажите от участващите ветроходи в регатата. Същият ден, в 15.00 ч. ще започне парадът на ветрилата. Последните уточнения на програмата ще направим на 21 ноември т.г. в Истанбул, когато ще отбележим и 50-та годишнина на Sail Trayning International. И другият български ветроход – „Роял Хелена”, ще бъде поканен да участва в тази мащабна и важна за града ни и за страната ни проява.
МВ
Снимки МВ„Калиaкра” на Морска гара Варна, 25 септември 2009 г.
Ръководителят на направление „Плавателен състав” в Параходство БМФ АД Лъчезар Митев, началникът на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” капитан I ранг Димитър Ангелов и директорът на Българския морски квалификационен център к.д.п. Александър Калчев (вдясно) поздравиха капитан Тома Томов с успешното плаване.
Едва ли капитан Томов така спокойно щеше да прегръща практикантка на борда ако не ставаше въпрос за собствената му дъщеря...
И капитан Томов, и Борислав Гуцанов са уверени в успешното домакинство на Варна в регатата Historical Seas 2010.
Другата практикантка с името Олга бе посрещната от своята майка – д-р Таня Кирова, започнала своята професионална кариера като корабен лекар в Параходство БМФ.
Практикантите си направиха последната снимка за спомен, преди да напуснат „Калиакра” след тримесечно пребиваване на борда на баркентината.