НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 
ТИМ СЕВЕРИН И ТЕОДОР ТРОЕВ ПРЕДСТАВИХА НОВИТЕ СИ КНИГИ
На 3 септември (четвъртък) т. г. в зала „Север” на Варненския археологически музей Теодор Роков представи първите три книги от новата поредица на издателство СИЕЛА „Пътешествия и експедиции”. Първата книга от поредицата е „Експедиция Аргонавтика - в търсене на златното руно” от Теодор Троев. В книгата е описано зараждането и реализирането на идеята за експериментално плаване по част от маршрута на аргонавтите. Новата поредица на издателството продължава с други две книги – „Пътешествието Одисей” и „Кръстоносец - на коне до Йерусалим” от Тим Северин - световно известен пътешественик, който за втори път е във Варненския археологически музей, е член на кралското географско дружество на Великобритания, автор е на множество книги и документални филми за своите пътешествия. На българските читатели авторът е познат с книгите „Пътешествието Брендан”, „Пътешествието Синбад” и „Пътешествието Язон”. Представените от издателство СИЕЛА други две негови книги се превеждат за първи път на български език. „Пътешествието Одисей” описва плаването на екипа на Тим Северин с модел на древногръцка галера по един от възможните маршрути на Омировия герой. „Кръстоносец” описва пътешествието на коне от Франция до Йерусалим по маршрута на Първия кръстоносен поход.
Изборът на Варненския археологически музей за домакин на това събитие не бе случаен. Научен ръководител и пряк участник в експедиция „Аргонавтика” е бил бившият директор на Варненския археологически музей - проф. Михаил Лазаров (мир на праха му!), на който двамата пътешественици са благодарни и до днес. Сега научен консултант на книгата за експедицията е младият археолог Теодор Роков. Издаването на тази книга съвпада с 25-та годишнина от провеждането на експедиция „Аргонавтика”. В двете описани експедиции участва авторът и организатор на експедиция „Аргонавтика” Теодор Троев. Част от маршрута на пътуването с коне до Йерусалим преминава през територията на България – събитие, което Тим Северин си спомня с най-добри чувства. Той е изпълнил желанието на възрастна до постави в олтара на църквата на Божи гроб в Йерусалим три старинни монети. Участниците в проявата можеха да получат автограф от двамата автори.
Интервю с Тим Северин ще поместим в електронното издание на „Морски вестник” ще поместим в рубриката „Новини” в неделя, 6 септември.
МВ
Снимки МВТеодор Роков (вдясно) представи двамата пътешественици и техните новоиздадени книги.
Теодор Троев и Тим Северин (вдясно) споделиха интересни моменти от тяхната съвместна работа.
Щандът с новоиздадените книги привлече вниманието на участниците в проявата.
И морският бизнесмен Георги Бонин (вдясно) пожела да получи автограф от Тим Северин.