НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 Военноморска база Бургас:
ПОКЛОН ПРЕД ПАМЕТТА НА ЗАГИНАЛИТЕ ВОЕННИ
МОРЯЦИ

Датата 19 май е влязла завинаги в историята на Военноморска база Бургас. Това е ден, в който бургаските военни моряци се прекланят в знак на почит и уважение към гибелта на военните моряци от торпедоносците „Смели” и  „Дръзки”, и матрос Стефан Михалев Димитров. През настоящата година се отбелязаха 67 години от гибелта на моряците от торпедоносеца „Смели”. Бяха поднесени венци и цветя в знак на преклонение на паметника на нос Акин от кметовете на Созопол и Черноморец - Панайот Рейзи и Добри Добрев. Под звуците на корабна сирена във водата бе спуснат венец и цветя в знак на преклонение пред паметта на загиналите. На военния ритуал присъстваха командването на Военноморска база Бургас, почетен караул с бойното знаме и жители на град Черноморец, участвали в спасяването на част от оцелелите от екипажа. Присъстваха близки и роднини на загиналите.
На паметните плочи в мемориалния комплекс на Военноморска база Бургас, също се проведе военен ритуал и панихида в памет на всички загинали военни моряци. В своето слово командирът на Военноморска база Бургас комодор Георги Мотев напомни за събитията, довели до гибелта на 15-те военни моряка от торпедоносеца „Смели”, загинали на 19 май 1943 г. на нос Акин, за 7-те военни моряка от торпедоносеца „Дръзки”, загинали на 15 октомври 1942 г. във Варна, и за старшина ІІ степен Стефан Михалев Димитров, загинал, спасявайки кораба и своите другари на 9 декември 1973 г. в Созопол. Комодор Мотев подчерта, че този ден ще бъде винаги ден на преклонение пред гибелта на военните моряци, отдали живота в служба на България. Заупокойна молитва и панихида отслужи отец Стилиян от Черноморец. Положиха се венци и цветя от близките на загиналите военни моряци.
Близките на загиналите военни моряци за поред път благодариха на командването на Военноморска база Бургас за това, че тези достойни мъже, загинали при изпълнение на служебния си дълг, не са забравени и никога няма да бъдат забравени. Официалните гости имаха възможността да посетят черквата “ Св. Мина” и музея на Военноморска база Бургас.
Атанас Панайотов
Снимки матрос Галина Николова
Полагане на цветя от брата на загиналия на 9 декември 1973 г. старшина ІІ степен Стефан Михалев Димитров от град Созопол.
Полагане на цветя от близките на загиналия на 15 октомври 1942 г. от екипажа на торпедоносеца „Смели” кандидат подофицер Дишо Дишев от тогавашното село Владиславово, Варненско – днес квартал на Варна.
Командирът на Военноморска база Бургас комодор Георги Мотев се поклони пред паметта на загиналите военни моряци.