НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 „КАЛИАКРА” И ВАРНА ДОСТОЙНО ПРЕДСТАВИХА
БЪЛГАРИЯ НА СВЕТОВНА РЕГАТА

Това бяха думите на 34-годишния капитан на учебния ветроход „Калиакра” Станислав Калудов след завръщането на баркентината вчера на Морска гара Варна. Както вече ви информирахме, това е единодушната оценка на капитаните на 22 ветроходни кораба, участващи в световната регата „Тол Шипс – Исторически морета`2010”. С две трети места в клас „А” и с наградите за принос в развитието на регатите „Тол Шипс” и за най-млад екипаж (средна възраст 25 години), „Калиакра” отново гордо развя националния трицвет, а с успешно домакинство на Варна това стана и принос в морската история на България. Това е първото такова домакинство на българско пристанище и едва втората регата на к.д.п. Станислав Калудов.
След като акваторията пред Морска гара се огласи от корабни сирени, екипажът и практикантите бяха тържествено посрещнати от началника на Военноморските сили контраадмирал Пламен Манушев, изпълнителния директор на Параходство БМФ АД – к.д.п. Христо Донев, изпълнителния директор на Пристанище Варна ЕАД капитан Данаил Папазов, изпълнителния директор на Българския квалификационен център ЕАД к.д.п. Тома Томов – най-дългогодишен капитан на „Калиакра”, кръстницата на баркентината – Лидия Славова.
И докато практикантите бързаха да се видят и да се прегърнат със своите близки на брега, другият български участник в „Тол Шипс – Исторически морета`2010” – яхтата „Съни Куин” с шкипер Светльо Димитров се опита да „прегърне” „Калиакра” като вплете мачта и въжета в такелажа на баркентината при опита си да застане на Морска гара Варна. Инцидентът не причини материални щети и стана повод за безобидни шеги.
Отдавна на борда на „Калиакра” не е имало толкова много практиканти – 26 (25 от ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” и един от Техническия университет – Варна). 24 от тях (сред които и четири девойки) плаваха благодарение на финансовото осигуряване, поето от Параходство БМФ АД. Община Варна пое разходите за двама курсанти от ВВМУ, които се подготвят за офицери от ВМС. След 37 дни участие в световната регата практикантите се завърнаха със самочувствието на бъдещи морски офицери и със закалката на капризите на морето, което не ги е пощадило при първата им изява. Община Варна и Пристанище Варна показаха по убедителен начин на световното ветроходство коя е морската столица на България и че можем отново да бъдем домакини на такава мащабна проява.
МВ
Снимки Пресиян Панайотов
Практикантите пристигнаха във Варна, „накацали” по реите на „Калиакра”.
Катери от Военноморска база Варна ескортираха заставането на учебния ветроход.
Практикантите демонстрираха самочувствие и от високо наблюдаваха и махаха на посрещачите си.
Журналистите „атакуваха” капитан Станислав Калудов още на сходнята и не му дадоха възможност да слезе на брега.
Първата целувка през борда
Практикантите се построиха за последен път на борда.
На „Калиакра” спуснаха пътевия флаг и „пренесоха” кърмовия флаг.
„Съни Куин” се опита да „прегърне” „Калиакра”...
Официалните гости се събраха на кърмата
Официалните гости приветстваха практикантите с „добре дошли” и ги поздравиха за достойното представяне в регатата.
Практикантите са вече в обятията на своите близки и приятели.