НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ ПРЕД АМЕРИКАНСКИЯ
РАЗРУШИТЕЛ OSCAR AUSTIN

Посланикът на САЩ в България Джеймс Уорлик даде вчера пресконференция пред гостуващия в Пристанище Варна-изток американски разрушител USS Oscar Austin (DDG 79). Той се обърна към журналистите със слово на български език, като посочи че поредната визита на боен кораб от САЩ в България е израз на задълбочаващото се сътрудничество между двете държави. Той даде думата на военния министър на България Аню Ангелов, който приветства командира на Oscar Austin капитан ІІ ранг Джефри Хоупи и неговия екипаж с „Добре дошли” във Варна. Министърът подчерта, че визитите на американски кораби в България са винаги събития с позитивен знак. Капитан ІІ ранг Джефри Хоуп благодари за гостоприемството, което екипажът му получава при първото си посещение във Варна. Командирът на разрушителя информира, че вече е приключило планирането и подготовката за предстоящото съвместно учение между неговия кораб и българската корвета „Решителни” от състава на Военноморска база Варна.
На въпроса за това какво може да се направи за ликвидирането на сомалийското пиратство посланик Уорлик отговори, че САЩ и България работят съвместно на правителствено равнище по този въпрос. Многонационалните сили в този регион са в действие, но предизвикателствата там са изключително много и усилията за решаване на проблема трябва да се увеличат.
По време на пресконференцията пристигнаха и част от официалните гости за коктейла на борда на американския кораб. Сред тях бяха началникът на кабинета на президента на България Георги Първанов генерал Никола Колев, председателят на комисията за защита на класифицираната информация Цвета Маркова, много старши флотски офицери и др.
МВ
Снимка МВ
Поглед към американския разрушител USS Oscar Austin (DDG 79).
Посланикът на САЩ в България Джеймс Уорлик по време на пресконференцията.
Командирът на Oscar Austin капитан ІІ ранг Джефри Хоупи внимателно слуша превода на приветствието на българския военен министър.
Военният министър на България Аню Ангелов който приветства командира на Oscar Austin капитан ІІ ранг Джефри Хоупи и неговия екипаж с „Добре дошли” във Варна.
Началникът на кабинета на президента на България Георги Първанов генерал Никола Колев (вляво) оглежда въоръжението на USS Oscar Austin (DDG 79).
Председателят на комисията за защита на класифицираната информация Цвета Маркова също бе сред официалните лица на коктейла на борда на американския кораб.