НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 НЯКОЙ ПРОПУСНА ГОДИШНИНА, СВЪРЗАНА С
ПАМЕТНИКА НА „КАРАНТИНАТА”

Месец август си отиде, а с това и възможността левите сили във Варна, които не се притесняват да се обявят за наследници на БКП (до 1989 г.), да отбележат една интересна годишнина, свързана с паметника в местността „Карантината”. Тъй като паметникът, който всъщност е архитектурно-скулптурна композиция, е един от малкото във Варна, в който има и чисто морски елементи, си позволяваме този коментар в „Морски вестник”. Като морски елементи приемаме голямата гребна лодка и картата на Черно море, върху която е начертан маршрута между две пристанища: Варна и Одеса. За всеки случай е посочено и пристанище Кюстенджа, което днес румънците признават само като пристанище Констанца.
Паметникът е познат на по-старите варненци, като някои от тях пред него са получавали чавдарските и пионерските си връзки. Надписът до стилизираните изображения на Георги Димитров и Васил Коларов гласи: „От тук на 29.VI.1920 г. отплуваха (а трябва да е „отплаваха”) нелегално с лодка за СССР Георги Димитров, Васил Коларов и Христо Кабакчиев като делегати на II конгрес на III комунистически интернационал, състоял се от 19.VIII до 7.VIII.1920 г.” Годишнината си отиде, а никой не се сети да отиде до обраслия в треви паметник.
Впрочем, годишнината са пропуснали още тогава – през 1960 г., когато са се сетили за нея. Надпис на самия паметник гласи: „Проектант Камен Горанов, Склуптор (а трябва да е „скулптор” - МВ) Иван Ковачев, Открит 1961 г.” В книгата си „Паметниците на Варна” (2007 г.) изследователят Николай Савов отбелязва, че откриването е станало на 2 март 1962 г. Сигурни сме, че е посочил добросъвестно точната дата. Между другото, Николай Савов посочва, че сред имената на делегатите на Коминтерна трябва да присъства и това на д-р Максимов, но това е само детайл в пейзажа, за който трябва да се произнесат други.
Е, щом и тогава, когато БКП беше в чл.1 на Конституцията, са пропуснали такава годишнина, какво да се чудим, че се пропуска и в наши времена.
МВ
Снимки МВ