НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 МОМИНАТА КУЛА В БОСФОРА – ЕДИН ОТ
ТУРИСТИЧЕСКИТЕ СИМВОЛИ НА ТУРЦИЯ

Няма начин, ако разгърнете рекламна брошура, дипляна или влезете в туристически сайт на Турция, да не срещнете изображението на Момината кула в Босфора. Разбира се, това е задължителен кадър във всеки от новите турски телевизионни сериали, които се предлагат не само на българския зрител. Малкото островче отдавна се е превърнало в един от туристическите символи на южната ни съседка и по някакво негласно споразумение картина с изображение на тази кула присъства почти във всеки хотел, вдигнат по средиземноморското крайбрежие на Турция. Никой не го прави на въпрос, ако някой се престарае в тази насока. Например в четиризвездния хотел “Белпинар” в селището Бел Диби (в областта Анталия), са изложени три картини (по-точно една картина и два стенописа) с този сюжет. Едната е във фоайето на рецепцията на хотела, втората – в собствения подлез на “Белпинар”, отвеждащ туристите към плажа и към ресторанта, а третата – на подхода към ориенталския кът – едно от най-живописните места, което всеки пристигнал тук гост посещава. По този начин турските хотелиери ни дават пример как се рекламират туристическите обекти от национално значение.
Момината кула е известна и на мореплавателите като навигационен ориентир с координати 41°1'15.41"N 29°0'14.08"E. На турски език Kiz Kulesi (http://www.kizkulesi.com.tr) наистина означава Момина кула. Така се среща често и в буквален превод на английски: Maiden's Tower. В други източници обаче се посочва различно име: Leander's Tower (Кулата на Леандър). Така е изписано във фотоалбума, който ви представихме на 14 октомври (Фотоалбумът Views of Constantinople (1912 г.).
Момината кула е разположена в азиатската част на Истанбул върху малък остров в района на Ускюдар. Преди да стане рекламен символ върху туристическите проспекти, Kiz Kulesi вече е един от символите на най-големия турски град. Има няколко версии за строителството на кулата. Според едната от тях, тя е построена от атинския пълководец Алкивиад, за да се води от там наблюдение за евентуално нахлуващи персийски кораби в Босфора. Според друга версия, кулата е вдигната по времето на управлението на византийския император Константин Велики като важен пост на граничната морска стража.
В дългата си история кулата е била и навигационно съоръжение (фар), и затвор, и карантинен изолатор. Едва към края на Втората световна война  (1943 – 1945 г.) тя е възстановена в автентичния си за ХІХ век външен вид. А днес там има и ресторант. Дотук припомнихме само прозаичната част от историята. Романтичната част е много по-интересна.
Съществуват много легенди за строителството на кулата и за избора на това място за нейното разположение. Най-известната е турската версия, че Момината кула е наречена така на дъщерята на един султан, който безумно я обичал и правел всичко възможно, за да се чувства тя щастлива и безгрижна. Веднъж обаче ясновидец предрича, че въпреки всичко девойката ще умре точно като навърши 18 години. Султанът незабавно се разпорежда на острова да бъде построена непристъпна кула, задължително преди дъщеря му да навърши 18 години. И веднага след завършването на строителството премества девойката, за да я предпази от възможните причинители на смърт. В деня, когато принцесата навършва 18 години, султанът й изпраща кошница с плодове. Когато обаче девойката поема в ръце кошницата, от там изпълзява отровна змия и смъртта от ухапването става неизбежна, както предрича ясновидецът. Според друга легенда, която предлага още един епизод (с щастлив край), девойката е спасена от красив принц, който веднага изсмуква змийската отрова от раната и по-късно заслужено получава ръката на принцесата.
Има и друга, не по-малко интересна легенда, обясняваща наличието на още едно название на кулата. Според нея, тя е получила името си от герой от древногръцки мит – юношата Леандър, който се влюбва в дъщеря на жрица, нарушила своя обет за безбрачие. За да се види с красавицата, юношата всяка нощ неуморно преплава пролива Дарданели. Никакви препятствия не са в състояние да спрат лудо влюбеният Леандър, а жрицата от своя страна всяка нощ пали огън, който да се вижда отдалаче. Веднъж обаче по незнайни причини огънят угасва, а в тъмнината Леандър не успява да се ориентира своевременно и не достига до острова, като е погълнат от морето. На сутринта вълните изхвърлят безжизненото му тяло на острова, пред очакващата го все още девойка. Отчаяна от загубата на любимия, тя се изкачва до върха на кулата и се хвърля в морето, за да сподели злочестата му съдба.
MB
Репродукции МВ
Момината кула в Босфора. Худ. Джафер Йълдъръм, 2001 г. Картината е във фоайето на рецепцията на хотел “Белпинар” в селището Бел Диби (в областта Анталия).
Момината кула в Босфора. Неизв. худож., 2001 г. Стенописът е в собствения подлез на “Белпинар”, отвеждащ туристите към плажа и към ресторанта.
Момината кула в Босфора. Неизв. худож., 2001 г. Стенописът е на подхода към ориенталския кът – едно от най-живописните места, което всеки пристигнал тук гост посещава.
Изображение – реверс на старата турска банкнота от 10 лири със сюжет Момината кула в Босфора. Банкнотата бе в обръщение през периода 1966 – 1981 г.