НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 ВЕРСИЯ ЗА ПОТАПЯНЕТО И ИЗЧЕЗВАНЕТО НА
БЪЛГАРСКАТА ПОДВОДНИЦА УБ-18

Бел. ред: През миналия месец попитахме реторично: 12 септември 2010 г. Подводница UB7, UB14 или УБ-18? Това е въпросът! В подкрепа на хипотезата, че намерената в наши териториални води германска подводница клас UB I е нашата УБ-18, е информацията, предоставена от нашия редовен читател, приятел и сътрудник д-р Траян Траянов. Готови сме да публикуваме и други мнения по дискусионния въпрос.

Инж. Антон Беджев, един от пионерите на подводния спорт и създател на първата Подводна инженерна група (ПИГ) в България ни разказваше интересна история за потъването на първата българска подводница. Тогава тя ни се струваше невероятна, но може би в нея е имало немалко истина.    Историята е следната: Когато през 1919 г. окупационните френски военни вземат торпедоносеца „Летящи” и подводната лодка УБ-18, и тръгват по море за Франция, като механик на подводницата вземат български специалист. Торпедоносецът плавал напред, а подводницата след него в килватер.
Българският механик обаче бил страшно против изземването на подводната лодка и замислил да взриви последната на известните нему минни заграждения или пък при подготовката за плаване успял да заложи известно количество взрив в машинното отделение.
Инженер Беджев, който е бил курсант във Военноморското училище през 1944 и 1945 г. вероятно е научил тази история от своите началници и колеги. Така или иначе той твърдеше в своя разказ, че българският механик успял да изпълни замисъла си и взривил подводницата преди Черни нос, където пък се натъква на подводни скали торпедоносецът „Летящи”.
И още един интересен факт – в края на летния сезон на 1977 г. леководолазът инж. Ангелин Георгиев съобщи, че е намерил потънала подводна лодка в северната част на рифа преди Черни нос. Веднага бе задействана Леководолазната школа (ЛВШ) на ВМС и беше извършено няколко дневно претърсване на указания район. „Обследването” на дъното  извършихме по компас в квадратна мрежа и завърши без успех, но тогава нямахме на въоръжение цветни ехолоти, локатори за страничен обзор, магнитометри и GPS. Спомням си, че една от версиите беше, че става въпрос за българската подводница УБ-18.
Д-р Траян ТРАЯНОВ
Инж. Антон Беджев (на преден план) - един от пионерите на подводния спорт у нас. Снимката е от фонда на Военноморския музей.
Подводницата УБ-18 на ремонт. Тази снимки бе предадена на „Морски вестник” преди време от известния български преподавател по навигация инж. Димитър Симеонов (мир на праха му!). Неговият родственик Д. Бърков (подписът му стои върху снимката) е бил член на екипажа на УБ-18.