НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 Военноморска база Варна:
КАЧЕСТВЕНОТО ПЛАНИРАНЕ Е В ОСНОВАТА НА
УСПЕХА

Откриването на новата учебна година във Военноморска база Варна с командир комодор Емил Ефтимов стана с разчупването на утвърдения шаблон и приятно изненада акредитираните за събитието журналисти. От борда на моторен катер те успяха да наблюдават всички практически занятия в корабните занятия и бреговите поделения. На минния ловец “Цибър” учебната година започна с отработването на едно от сновните корабни разписания: използването на подводен управляем апарат за откриване и унищожаване на морски мини. На танкера-бункеровчик “Балчик” демонстрираха използването на стационарните и преносните системи за гасене на горящи нефтопродукти. Във втората част от занятието към усилията на екипажа се присъединиха и военнослужещите от противопожарната служба на базата с помпа-цистерна “Мерцедес” с лафетен струйник.
Водолазите от Аварийно-спасителния отряд симулираха действия по оказване на помощ на аварирала подводница на дълбочина 60 метра. Екипите взаимодействаха на борда на аварийно-спасителния кораб “Протео”. На корветите “Бодри” и “Решителни” се проведе тренировка по приемане и предаване на леки товари и поща на ход. А на фрегатата “Смели” бе организирано корабно бойно учение по отразяването на атаките на въздушен противник и борба за живучест на кораба. Бяха използвани всички корабни средства за самоотбрана.
Бреговите поделения също стартираха с практически занятия. Офицерите, старшините и матросите от Свързочния възел отработиха задачи по осигуряването на радиовръзка в полеви условия. Наред с часовете по общовойскова подготовка на строевия плац, в спортния комплекс на базата бе проведена и тренировка по специални умения на подразделения от ВМС.
На срещата си с журналисти комодор Ефтимов посочи, че повечето от показаните занятия ще бъдат в основата на предстоящите учения “Галатея 2011”, “Бриз 2011” и “Есен 2011”. Те обаче са само отделни вехи по фарватера на учебния процес. Важното е поддържането на всекидневна готовност за незабавни действия, изтъкна командирът на базата, който цитира случая с потъналия на 10 мили пред нос Емине търговски кораб “КАРАМ 1”: на втория ден водолазите на базата го обследваха на морското дъно. Затова качественото планиране на непрекъснатия учебен процес е в основата на успеха. През втората половина на годината ще бъде изведена от строя подводницата “Слава”. Над 50 процента от нейния екипаж вече има нови назначения, за останалите подводничари също ще бъдат намерени подходящи длъжности в базата. Професията на кадровия матрос е привлекателна за много млади българи и естественото подновяване на личния състав е напълно осъществимо, заяви комодор Ефтимов.
MB
Снимки МВ
На минния ловец “Цибър” учебната година започна с използването на подводен управляем апарат за откриване и унищожаване на морски мини.
На танкера-бункеровчик “Балчик” демонстрираха използването на стационарните и преносните системи за гасене на горящи нефтопродукти.
Към усилията на екипажа на „Балчик” се присъединиха и военнослужещите от противопожарната служба на базата с помпа-цистерна “Мерцедес”.
Водолазите от Аварийно-спасителния отряд симулираха действия по оказване на помощ на аварирала подводница на дълбочина 60 метра.
В спортния комплекс на базата бе проведена тренировка по специални умения на подразделения от ВМС.
Офицерите, старшините и матросите от Свързочния възел отработиха задачи по осигуряването на радиовръзка в полеви условия.
На срещата си с журналисти комодор Ефтимов посочи, че повечето от показаните занятия ще бъдат в основата на предстоящите учения “Галатея 2011”, “Бриз 2011” и “Есен 2011”.
От борда на моторен катер журналистите успяха да наблюдават всички практически занятия в корабните дивизиони и в бреговите поделения.