НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 Фрегатата „Верни”:
ДВЕ ГОДИНИ ПОД БЪЛГАРСКИ ВОЕННОМОРСКИ
ФЛАГ

С тържествено вдигане на военноморския флаг и флаговете за разцветяване на във Военноморска база Бургас бе отбелязана втората годишнина от зачисляването на фрегатата „Верни” в състава на Военноморските сили на България. По този повод  командирът на базата комодор Георги Мотев поздрави екипажа на кораба и неговия командир капитан ІІ ранг Галин Манев.
Нека припомним на нашите читатели, че на 9 февруари 2009 г. във военноморската база в белгийския град Зеебрюге тържествено бяха вдигнати бъгарски военноморски флагове на фрегатата „Wielingen” и минния ловец „Miosotis”. На церемонията присъстват тогавашният командващ Военноморските сили на Република България вицеадмирал Минко Кавалджиев и командващият на военноморския компонент на Кралство Белгия контраадмирал Жан-Пол Робинс, командирът на военноморска база Варна тогава бригаден адмирал Румен Николов и командирът на военноморска база Бургас бригаден адмирал Георги Мотев. На следващия ден след церемонията, корабите поемат към България. Командир на похода бе бригаден адмирал Георги Мотев, а корабите извършиха преход от около 3600 морски мили.
На 2 март 2009 г. фрегатата бе посрещната в пункта за базиране Атия на Военноморска база Бургас. На 20 март с.г. в пристанище Бургас с военен ритуал тържествено бе присвоено почетно име на фрегатата „Верни” от тогавашния заместник-кмет на община Бургас по евроинтеграцията и настоящ заместник-министър на околната среда и водите Ивелина Василева.
За тези две години екипажът на „Верни” доказа своя висок професионализъм и мотивираност, при изпълнение на отговорните задачи по усвояването на кораба и подготовката му за покриване на изискванията за сертифицирането му. Още стотици проплавани морски мили останаха зад кърмата. Корабът участва успешно в наши и международни учения и плавания. На международното военноморско учение „Breeze/Certex 2010” корабът покри изискванията и бе сертифициран на първо ниво (Self/NATO Evaluation Level 1). През м. април м.г. корабът взе участие в първата за 2010 г. активация на оперативната група за военноморско сътрудничество в Черно море BLACKSEAFOUR.
През тази година пред екипажа на фрегатата „Верни” стоят отново за решаване важни въпроси, свързани с подготовката на кораба и достигане на равнище на сопособности, позволяващо сертифицирането на второ ниво от НАТО. Това на първо време включва участие в активацията на оперативната група за военноморско сътрудничество в Черно море BLACKSEAFOR и участие в командно щабно учение с реално обозначаване на силите на Военноморска база Бургас „АТИЯ-2011“.

Информацията и снимките получихме със съдействието на  Служба “Връзки с обществеността” на Военноморска база Бургас
Командирът на базата комодор Георги Мотев поздрави екипажа на кораба и неговия командир капитан ІІ ранг Галин Манев.
Момент от тържеството на фрегатата „Верни”
9 февруари 2009 г. Тогавашният командващ Военноморските сили на Република България вицеадмирал Минко Кавалджиев връчва на капитан ІІ ранг Галин Манев българския военноморски флаг.
На 20 март с.г. в пристанище Бургас с военен ритуал тържествено бе присвоено почетно име на фрегатата „Верни” от тогавашния заместник-кмет на Община Бургас по евроинтеграцията и настоящ заместник-министър на околната среда и водите Ивелина Василева.
Фрегатата „Верни” в пункта за базиране Атия.