НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 ФРЕГАТИТЕ „ВЕРНИ” И „ДРЪЗКИ” ИЗПЪЛНИХА
СЪВМЕСТНИ ЗАДАЧИ НА МОРЕ

Във Военноморска база Бургас започна интензивната плавателна подготовка на фрегата „Верни” с командир капитан ІІ ранг Галин Манев. При тези плавания екипажът трябва да се подготви за покриване на изискванията за сертифицирането на кораба на второ ниво по стандартите на НАТО през тази година. На навигационния брифинг, предшестващ плаването, бе докладвано за сложна хидрометеорологична обстановка в Бургаския залив и скорост на вятъра от 12-16 м/s и вълнение в открито морето до 4-5 бала. Тези лоши условия за няколкодневните плавания допълнително усложниха изпълнението на задачите на море. Въпреки това военнослужещите и техният командир бяха мотивирани и амбициран да докажат в реални условия своя професионализъм и постигнатото в досегашната подготовка в базови условия.
В първото си за годината плаване екипажът отработи редица епизоди, свързани с подготовката за сертифициране, като „Управление и маневриране на кораба при спасяване на човек зад борда” и „Аварийно управление и маневриране. на кораба”. Проведена бе стрелба с основния калибър на кораба по морски цели и бе отразена атака от учебен въздушен противник.
В съвместните учения в плавания участва и фрегатата „Дръзки” с командир капитан ІІ ранг Панчо Панчев. Двата екипажа успешно отработиха разписанията по приемане и предаване на товари на ход и провеждането на свързочни учения. Екипажът на фрегата „Верни”, извърши „Разпитване и проверка на кораб - нарушител”. По думите на командира на фрегатата „Верни” капитан ІІ ранг Галин Манев личния състав е показал много добра подготовка и е изпълнил всички поставени задачи по време на плаванията.
За времето, през което фрегатата „Верни” е в състава на Военноморска база Бургас, корабът участва успешно в международното военноморско учение „BREEZE/CERTEX 2010”, където екипажът бе сертифициран на първо ниво (Self / NATO Evaluation Level 1).
Атанас Панайотов
Снимка майор Иван Трендафилов
Фрегатата „Верни” напуска пункта за базиране Атия на Военноморска база Бургас.
Фрегатата „Верни” се прибира в базата след успешно изпълнени задачи на море.