НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 BLACKSEAFOR: ФРЕГАТАТА „ВЕРНИ” Е ВЕЧЕ В ИСТАНБУЛ
Вчера, 4 април 2011 г., фрегатата „Верни” с командир капитан II ранг Галин Манев отплава от Военноморска база Бургас за пристанище Истанбул – Турция, за участие в поредното развръщане на оперативната група за военноморско сътрудничество в Черно море BLACKSEAFOR. Българският кораб е вече в най-голямото турско пристанище.
Това е втората активация под командването на Румънските ВМС в която участват, освен нашата фрегата, и кораби от ВМС на Румъния, Украйна, Руската федерация, Турция и Грузия. Активацията ще започне с тържествено отбелязване на 10-та годишнина от създаването на BLACKSEAFOR в Истанбул.
На море ще бъдат отработени епизоди по отразяване атаките на въздушен противник, тактическо маневриране, търсене и спасяване на бедстващи кораби на море, контрол на търговското корабоплаване и др. Корабите от BLACKSEAFOR ще посетят пристанищата  Истанбул - Турция, Севастопол - Украйна, и Новоросийск - Руска федерация.
Развръщането на оперативната група за военноморско сътрудничество в Черно море ще завърши на 28 април 2011 г., съобщиха от „Връзки с обществеността” на ВМС.
МВ
Снимка Пресиян ПАНАЙОТОВ
Фрегатата „Верни”