НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 ВМС УНИЩОЖИХА ПРЕД КРАНЕВО МОРСКА МИНА ОТ КРАЯ НА ХІХ ВЕК
На 12 април 2011 г. по телефон 112 е получено съобщение, че при изкопни работи на плажната ивица в района на „Международен детски център” - с. Кранево, е открита невзривена мина. Районът беше отцепен своевременно и обезопасен от служители на РПУ Албена. След получаване на искане от Областна дирекция на МВР Добрич за обезвреждане на откритата мина Военноморските сили организираха унищожаването.
При извършване на оглед на място от Групата за разузнаване и подривяване на Военноморска база Варна в състав: майор Георги Цвятков - командир, капитан-лейтенант Илиян Стоянов и редник Живко Иванов бе установено, че мината е руска от края на ХІХ век. Поради наличието на сгради в близост и извършването на строителни дейности, началникът на ВМС контраадмирал Пламен Манушев взе решение мината да бъде отбуксирана на безопасно разстояние и дълбочина навътре в морето, където да бъде унищожена.
В района беше изпратен рейдови миночистач с командир офицерски кандидат Иван Колев, който извърши отбуксирането на специално изработена платформа. Водолазен екип в състав: командир капитан-лейтенант Красимир Дамянов, главен старшина Деян Христов, главен старшина Димитър Македонски и осигуряващи: мичман Александър Ангелов и матрос Александър Иванов извърши унищожаването (подривяването) на мината в 20.15 часа.
След унищожаването на мината, водолазите направиха оглед на района на взривяването. Същият е чист и безопасен, уточниха от “Връзки с обществеността на ВМС”.
МВ

Очаквайте подробности за мината в следващите емисии на електронното издание на “Морски вестник”.