НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 ФРЕГАТАТА “ВЕРНИ” СЕ ЗАВЪРНА ОТ УЧАСТИЕ В BLACKSEAFOR
Днес 28 април 2011 година във Военноморска база Бургас се завърна фрегата „Верни” с командир капитан II ранг Галин Манев. Бойният кораб участва в продължение на 25 дни в поредното развръщане на оперативната група за военноморско сътрудничество в Черно море BLACKSEAFOR, по време на което проплава 1900 мили.
Във втората активация под командването на Румънските ВМС, освен нашата фрегата, участваха и кораби от ВМС на Република Румъния, Република Украйна, Руската Федерация, Република Турция и Република Грузия. Активацията започна с тържествено отбелязване на 10-та годишнина от създаването на BLACKSEAFOR в Истанбул.
Освен епизодите по отразяване атаките на въздушен противник, тактическо маневриране, търсене и спасяване на бедстващи кораби на море, контрол на търговското корабоплаване за първи път по време на плаванията бяха отработени и епизодите - зареждане на кораб с гориво по вертикалния способ от вертолет на турските ВМС и защита на групата кораби от ядрено, химическо и бактериологическо заразяване.
Корабите, участвали в тази активация на BLACKSEAFOR посетиха пристанищата  Истанбул – Турция, Севастопол – Украйна и Новоросийск – Руска Федерация, съобщиха от Връзки с обществеността на ВМС.
МВ
Снимка Пресиян ПАНАЙОТОВ
Фрегатата “Верни”