НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 ВЗРИВЕНАТА УНИКАЛНА МИНА Е ВЕЧЕ ЕКСПОНАТ
ВЪВ ВОЕННОМОРСКИЯ МУЗЕЙ

Днес във Военноморския музей (бул. „Приморски” № 2) – Варна, се състоя предаването на обезвредената пред Кранево от специалисти на Военноморските сили морска мина. Началникът на ВМС контраадмирал Пламен Манушев и директорът на Военноморския музей д-р Мариана Кръстева подписаха приемно-предавателен протокол, а новополучената мина зае своето място във външната експозиция.
Пред журналисти контраадмирал Манушев разказа за действията на специалистите от Военноморска база Варна по обезвреждането на мината. Работата по нейната окончателна идентификация ще продължи. Засега се знае, че е морска, контактна, произведена в Русия през или след 1905 г. Датировката е направена по запазения инерционен взривател на мината. Възможно е тя да се е оказала пред нашите брегове по време на Първата световна война. Началникът на ВМС съобщи също, че съвместната работа между Адмиралтейството и Военноморския музей продължава. Флотски експерти правят проверка за възможностите за укрепването на фундаментите на кораба-музей “Дръзки” и скоро ще излязат със заклеючение по въпроса. Ще продължат и съвместните подводни експедиции по идентификацията на откритата през миналата година германска подводница от проекта UB-I.
Д-р Мариана Кръстева благодари на контраадмирал Манушев за предадения нов експонат и за помощта, която той оказва на Военноморския музей. Уникалната мина обогатява колекцията на музея, която надхвърля бройката от 30 такива морски оръжия.
Съвместна публикация на
morskivestnic.com и morskimusey-bg.com
Снимки Георги НИКОЛОВ
Началникът на ВМС контраадмирал Пламен Манушев и директорът на Военноморския музей д-р Мариана Кръстева подписаха приемно-предавателен протокол
Пред журналисти контраадмирал Манушев разказа за действията на специалистите от Военноморска база Варна по обезвреждането на мината
Началникът на ВМС съобщи също, че съвместната работа между Адмиралтейството и Военноморския музей продължава.